Čisti ponedeljak

Počeo Uskršnji post: Pet ukusnih jela spremljenih na vodi! (FOTO)

Danas počinje pročišćenje tela, duše i uma do najvećeg praznika - Uskrsa
Recepti
22:14h Autor:
Počeo Uskršnji post: Pet ukusnih jela spremljenih na vodi! (FOTO)
Foto: Thinkstock

Pravoslavni vernici danas (23. februara) počinju post koji traje do najvećeg hrišćanskog praznika - Uskrsa. Počinje pročišćenje tela, duše i uma.

Pravoslavci ove godine Uskrs slave 12. aprila, a druge hrišćanske crkve koje poštuju novi, Gregorijanski kalendar, nedelju dana ranije, 5. aprila.

Uskršnji post smatra se najstrožim u hrišćanstvu i uvek počinje ponedeljkom. Taj ponedeljak zove se i Čisti ponedeljak, a cela prva nedelja čista nedelja, u kojoj se sva jela kuvaju na vodi.

Uskršnji običaji: Radost koja ne prestaje!

Post podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali sam taj podvig, kako se ističe, nije dovoljan ako ga ne prati i uzdržavanje od rđavih misli, želja i dela, praštanje, pokajanje, molitve i činjenje dobrih dela.

1. Palenta s povrćemProširite vidike i kad je reč o palenti. Brzo se kuva i kao ukusna podloga otvara mogućnost beskrajnog kombinovanja. Šnite kuvane palente poslužite sa dinstanim graškom i šargarepom, a ako volite mediteranski miks, prelijte loptice palente sokom od paradajza i pospite origanom i peršunom.

Obogatite posnu trpezu: 5 malo drugačijih recepata za ukusna i dekorativna predjela! (FOTO)

2. Slatko kuvano žitoMada ga najčešće pripremamo za razne svečane prilike, zaboravljamo da žito može biti i svakodnevna hrana. Radi ekonomičnijeg kuvanja, potopite ga na nekoliko sati ili ga skuvajte kao naše bake - pustite vodu sa žitom neka ključa na kratko, pa lonac umotajte u nekom toplom kutku preko noći. Za moderne domaćice, taj deo može da obavi pretis-lonac, prenosi Lisa.rs.

Ujutro razdelite žito na porcije, a višak slobodno zamrznite. I odmrznuto, žito će biti veoma ukusno. Začinite svoj doručak žutim šećerom ili medom, dodajte cimet a ako volite, možete dodati i neko voće. U teglici ili plastičnoj posudi koja se hermetički zatvara, možete ga lako poneti i na posao. Umesto pšenice, možete skuvati i ljušteni ječam koji je izuzetno ukusan i zdrav.

3. Paprike punjene žitomZa ovo ukusno jelo potrebno je 8 paprika, 500 g pšenice, 3 čena belog luka,100 g paradajza, 300 g praziluka, pola kašičice slatke paprike i bosiljak.

Sitno iseckajte praziluk, a paradajz isecite na kockice. Izdinstajte beli luk i slatku papriku, pa dodajte prethodno skuvano i samleveno žito. Dodajte začine po ukusu, malo bosiljka i pripremljenom smesom napunite paprike. Složite ih u pleh za pečenje, prekrijte folijom i pecite 30 minuta na 180 stepeni.

OVDE preuzmite recept za posne krofne!

4. Beli pasulj na vodiPotrebno je 1/2 kg belog pasulja, 250 g crnog luka, 1 šargarepa, 1 suva paprika, 2 kašike brašna, aleva paprika i so.

Uveče potopite pasulj u vodu da prenoći. Sutradan ga ocedite, nalijte drugom vodom i stavite da provri. Ponovo ga ocedite i nalijte vodom koliko da ogrezne. Dodajte seckani luk, šargarepu, suvu papriku i kuvati dok se pasulj dobro ne raskuva. Brašno razmutiti u malo vode, dodati malo aleve paprike, pa sve to umešati u pasulj koji vri, dodati soli po ukusu i izmaći jelo sa vatre.

5. Kuvani krompir sa belim lukom Krompir skuvajte u ljusci, ohladite, oljuštite i propasirajte. Dodajte izgnječen beli luk, so i biber.

Dobro izmešajte masu rukama, pravite bombice i po želji, pospite ih i seckanim peršunom i služite ohlađeno uz bilo koje drugo jelo.

OVDE preuzmite recept za posne pužiće s pečurkama!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs