Za zdravlje i lepotu

Ovo morate znati ako želite blistav osmeh: 5 najvećih grešaka pri pranju zuba

Većina ljudi posveti pranju zuba manje od minuta, što nije dovoljno čak ni za uklanjanje prvog sloja naslaga
Medicina
17:56h
Ovo morate znati ako želite blistav osmeh: 5 najvećih grešaka pri pranju zuba
Foto: Shutterstock

Imajte u vidu da vam drugi neće izrasti i da ni najbolji stomatolog ne može napraviti kvalitetne zube kao što su prirodni!

Da biste sačuvali zdravlje svojih zuba i blistavi osmeh, morate ih pravilno čistiti. Zato pročitajte koje greške najčešće pravimo pri pranju zuba i odmah prestanite to da radite.

Korišćenje pretvrdih četkica

Koren zuba prekriven je supstancom koja je daleko tanja od zubne gleđi, a tvrde četkice, tačnije vlakna mogu iritirati desni, što povećava osetljivost zuba i uzrokuje stvaranje mrlja na zubima. Kako bi sprečili oštećenje i povlačenje desni, stomatolozi preporučuju četkice s tankim, mekanim i gustim vlaknima.

Previše jak pritisak četkicom

Uvijena vlakna četkice tokom pranja najbolji su dokaz kako ste preterali sa pritiskom po zubima. Posledice takvog pranja su preosetljivost i povlačenje desni. Naslage će se lako ukloniti pravilnim kružnim pranjem zuba, ako lepljive naslage na zubima nisu tvrdokorne.

Kako za 5 minuta otkloniti zubobolju, saznajte OVDE.

Kršenje dvominutnog pravila o pranju

Čak 90 posto odraslih osoba potroši manje od jednog minuta za osnovnu higijenu zuba, što nije dovoljno ni za prodiranje do prvog sloja naslaga - naglašavaju stomatolozi. Kako bi ste olakšali pridržavanje dvominutnog pravila, zamislite usnu šupljinu podeljenu na 4 dela - gore, dole, levo i desno, pa svakom delu posvetite 30 sekundi i imajte na umu da vreme teče sporije kad radimo nešto dosadno.

Ne obraćamo pažnju na jezik

Ne zaboravite da se na jeziku nakon svakog zalogaja i gutljaja talože naslage, čime se stvara podloga za bakterije koje izazivaju karijes i loš zadah. Prilikom pranja zuba pažnju posvetite i jeziku i to nežnim pokretima četkicom po površini. Bar jednom nedeljno direktno na jezik nanesite tanki sloj paste za zube, ostavite pola minuta i isperite usta.

Kako boja jezika otkriva naše zdravstveno stanje, pročitajte OVDE.

Četkicu čuvamo u zatvorenoj kutiji

Stavljanje četkice u plastičnu kutiju namenjenu za držanje u toaletnoj torbici prilikom odlaska na put, najgore je što možete priuštiti svojoj usnoj duplji i zubima. Iako smo mišljenja da će kutija površinu četkice sačuvati od mikroba - događa se upravo suprotno. Vlažno područje pospešuje razmnožavanje bakterija, koje se upravo nakon pranja nalaze u vidu ostataka od prljavštine na četkici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs