Ukusno i zdravo

Zimi apetit podivlja, zato se i gojimo: 5 namirnica koje greju telo i tope masnoće!

Treba da jedete onu hranu koja pomaže da očuvate zdravlje, a uz to vas greje i omogućava da održite idealnu težinu, pa čak i da smršate
Fitnes & Nutricija
15:46h Autor:
Zimi apetit podivlja, zato se i gojimo: 5 namirnica koje greju telo i tope masnoće!
Foto: Thinkstock

Kako počne zima i temperatura padne, naš zimski apetit otme se kontroli!

Istraživanja pokazuju da najveći broj ljudi jede više tokom zime i da se prosečno ugojimo bar jedan kilogram za tih nekoliko meseci, piše Lepa & srećna.

Gojazni ljudi, međutim, ugoje se još više. Zato treba biti veoma pažljiv, jesti onu hranu koja nam pomaže da očuvamo zdravlje i koja nas greje, a omogućava da održimo svoju težinu, pa čak i smršamo ako kuburimo s viškom kilograma.

Evo šta treba da se nađe na vašem zimskom jelovniku što češće:

1. DžigericaJeftin izvor proteina, džigerica sadrži i vitamin A, B 12, nijancina, folne kiseline, kao i gvožđa. Mana je što u njoj ima i holesterola, zato treba da uravnotežite ostale delove jelovnika i tako smanjite unos masnoća. Višak masnih naslaga na telu će početi da se topi.

U kafu sipajte malo sode bikarbone: Zvuči ludo, ali leči veliki zdravstveni problem!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Ovsena kašaVruća ovsena kaša odlično greje u hladnim zimskim danima, a izuzetno je bogata fitohemikalijama i hranljivim materijama. Dijetetsko dejstvo? Istraživanja pokazuju da oni koji doručkuju ovsenu kašu kasnije tokom ručka unesu za trećinu manje kalorija.

3. Grčki jogurtKalcijum i belančevine nalaze se u većem procentu u grčkom nego u običnom jogurtu. S druge strane, u njemu je manje ugljenih hidrata i šećera pa tako možete lakše da izbalansirate jelovnik u skladu s dijetom. Zbog antibakterijskog dejstva, idealan je za zimske dane.

Lek za oporavak kičme: Bol nestaje, a kosti jačaju! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Čaj od đumbiraSvi vole vruć čaj tokom zime, ali najbolje je da odaberete upravo onaj od đumbira. Đumbir ima retku termogenetsku sposobnost da greje organizam, a podstiče i krvotok i brži metabolizam, pa pomaže i kod mršavljenja.

5. Crna čokoladaPuna antioksidanata, crna čokolada uključena je u jelovnik za prevenciju karcinoma i srčanih oboljenja. Ako ste na dijeti, nekoliko kockica zadovoljiće vašu potrebu za slatkišima bez previše kalorija. Kako crna čokolada greje? Jednostavno, napravite vruću čokoladu!

Dremnite posle ručka bar sat vremena i podmladićete mozak: Neurolog savetuje!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs