Istina

Zbog ove jedne stvari 90 % nas ne može da smrša!

Neki kažu da je u pitanju nezdrava hrana, neki kažu manjak vežbanja a istina je tako jednostavna
Fitnes & Nutricija
08:50h Autor:
Zbog ove jedne stvari 90 % nas ne može da smrša!
Foto: Shutterstok

Zdravstvena istraživanja su ustanovila da većina ljudi koji žele smršati previde jednu vrlo važnu stvar zbog koje čak 90 posto dijeta ne uspe, a to je – mentalno zdravlje.

"Konzumiranje hrane kako bismo oterali negativne osećaje ne mora nužno biti loša stvar sve dok tu potrebu držimo pod kontrolom"

U anketi u kojoj je učestvovalo više od 1.000 Amerikanaca, 31 posto ispitanika odgovorilo je kako veruje da je nedostatak vežbe najveća prepreka kod mršavljenja, 26 posto ih smatra da je krivac nezdrava hrana, dok je 17 posto odgovorilo da ih skupoća zdravog načina života koči u gubitku kilograma. Tek je svaki 10. ispitanik spomenuo mentalno zdravlje kao barijeru.

Postignite savršenu težinu bez dijete: Zlatna pravila vitkih ljudi!

"Svako ko ne može smršati za to će okriviti nedostatak vežbe i loše prehrambene navike. Međutim, u obzir treba uzeti i razlog zbog kojeg jedemo", rekla je Dajana Robinson, neuropsiholog na Medicinskom institutu u Orlandu.

Naime, za mnoge ljude jedenje je emocionalno iskustvo. Kada nam je teško tešimo se hranom, a kao decu odrasli su nas nagrađivali slatkišima za dobro ponašanje.

"Konzumiranje hrane kako bismo oterali negativne osećaje ne mora nužno biti loša stvar sve dok smo svesni toga da nekad jedemo ne iz fizičke nego emocionalne potrebe i da tu potrebu držimo pod kontrolom", ističe Robinson.

Nakon što pojedemo ukusan obrok, mozak otpušta dopamin, neurotransmiter koji se povezuje sa osećajem zadovoljstva i prijatnosti. Telo je zadovoljeno i osećamo se dobro. Međutim, emocionalna veza s hranom postane problem kada osoba najviše jede zbog tog osećaja.

"Ako želite postići bolje rezultate, radite na tome da sami sebe bolje upoznate i osvestite što vas sve čini nezadovoljnima i nesrećnima, odnosno zbog čega žudite za hranom i onda kada niste gladni', savetuje Robinson.

Vatrena obloga od đumbira: Topi salo na stomaku preko noći! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs