Saznajte zašto

Švedska dijeta zaludela svet: Žene gube i do 5 kg nedeljno!

Ovaj režim ishrane propagira smanjeni unos ugljenih hidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine
Fitnes & Nutricija
20:22h Autor:
Švedska dijeta zaludela svet: Žene gube i do 5 kg nedeljno!
Foto: Shutterstock

Švedska dijeta postala je popularna u čitavom svetu. Ovaj režim ishrane, kao što i sam naziv kaže (low carb, hight fat) propagira smanjeni unos ugljenih hidrata, a akcenat stavlja na masti i proteine.

Ne morate potpuno da se odreknete slatkiša, jer postoje i dozvoljene varijante, a pored toga ste uvek siti, zdravi i puni energije. Za ljubitelje mesa, mlečnih proizvoda i ribe ovo je svakako odličan izbor, a oni koji su je koristili ističu da se ovim načinom ishrane može regulisati šećer u krvi (zbog čega se posebno preporučuje dijabetičarima) i znatno smanjiti telesna težina.

Još jedna povoljnost ove dijete je što možete zaboraviti na kalorije, kao i na određenu satnicu, ali zato morate strogo da se pridržavate pravila i ni u kom slučaju ne posegnete za zabranjenim namirnicama.

Voće za mršavljenje: 12 šljiva na dan čini čudo za vitku liniju!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dozvoljene namirnice: Sve vrste mesa (pileće, juneće, svinjsko, ćureće, divljač). Sve vrste ribe i rakova i jaja na sve načine. Povrće koje raste iznad zemlje: kupus, kelj, brokoli, prokelj, špargla, tikvice, masline, patlidžan, spanać, pečurke, zelena salata, avokado, luk, paprike, paradajz i sl. Mlečni proizvodi sa visokim procentom masnoće: jogurt, maslac, pavlaka, kajmak, grčki jogurt, razne vrste sireva. Orašasti plodovi: suncokretove sjemenke, orasi, bundevine semenke, bademi, orasi, lešnici, indijski orasi, brazilski orasi.

Dozvoljeno ponekad: Povrće: Cvekla, šargarepa, repa, celer. Voće: Jedna voćka dnevno umesto slatkiša, pogotovo maline jer sadrže male količine šećera. Alkohol: Vina, viski, brendi, votka, kokteli bez šećera i to jedno do dva pića nedeljno. Čokolada sa većim procentom kakaoa (većim od 70 odsto) i to jednom do dva puta nedeljno.

Nije dozvoljeno: Šećer, sokovi, gazirana pića, testa, kolači, mafini, sladoled, torte, musli, granola musli, kao i veštački zaslađivači. Žitarice i skrob: hleb, pasta, riža, krompir, pomfrit, čips, žitarice, kaše. Margarin, rafinisana ulja.

Pravi se 5 minuta, pije 5 dana i skida 3 kilograma: Napitak koji će vas preporoditi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs