Najpopularnija na planeti

Rešava sve stomačne probleme: Ovu biljku uvek treba da imate u kući!

Naročito povoljno deluje na sistem za varenje, podstiče lučenje zuči, otklanja grčeve i umiruje nadražaje koji teraju na povraćanje
Fitnes & Nutricija
00:52h Autor:
Rešava sve stomačne probleme: Ovu biljku uvek treba da imate u kući!
Foto: Thinkstock

Nana je najpopularnija, najpoznatija i najkorišćenjia biljka na planeti.

Od mnogobrojnih vrsta ove aromatične i lekovite biljke, najvažniju ulogu ima ljuta nana, koja je nastala ukrštanjem tri vrste divljih nana. Ona spada u najlekovitije a ujedno i najaromatičnije primerke ove vrste. To je višegodišnja biljka i može da naraste u visini od 50 cm.

Eterično ulje nane sadrži mentol i menthon. Ova biljka naročito povoljno deluje na sistem za varenje i otklanja mnoge tegobe u stomaku. Biljka nana svojim sastojcima podstiče lučenje zuči, otklanja grčeve nastale kao posledica kamena ili peska u žuči, umiruje grčeve u zelucu i crevima, umiruje nadražaj koji tera na povraćanje.

Osim toga, mentol deluje i kao analgetik (umiruje bolove), pa se može primenjivati kao lokalni anestetik. Zbog toga se često koristi kao sredstvo za opuštanje mišića.

Zovu je biljka besmrtnosti: Ubica masnih naslaga, leči preko 50 bolesti!

Deluje na osetljive receptore u ustima i grlu, pritom brzo isparava, tako da izaziva osećaj hlađenja. Nana danaszauzima važno mesto kada je u pitanju oralna higijena. Ona osvežava i momentalno otklanja loš zadah iz usta, kao ni jedna druga biljka.

Osim toga, narodna medicina čaj od nane rado preporučuje za suzbijanje nervne napetosti, glavobolje, kašlja, prehlade, promuklosti, mučnine, nadutosti u stomaku i protiv grčeva u materici.

Dobar je izvor raznih minerala, na prvom mestu kalijuma. Zatim, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma i mangana. Od vitamina može se pohvaliti sadržajem vitamina C, E, K, B6, A i beta karotena.

Kako da gajite lekovito bilje u kući: Jeftino i jednostavno!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs