Podeljena mišljenja

Razlika između dnevnih i noćnih kalorija: Kada se stvarno gojimo?

Ako unesete više nego što potrošite, dobićete na težini i obrnuto
Fitnes & Nutricija
00:56h Autor:
Razlika između dnevnih i noćnih kalorija: Kada se stvarno gojimo?
Foto: Shutterstock

Opšte je poznata činjenica da ćete se ugojiti ako jedete kasno uveče, međutim, istraživanja na tu temu su podeljena.

Od osam priznatih studija, četiri zagovaraju unos kalorija tokom dana, tri podržavaju jedenje kasnije tokom dana, a jedna studija kaže da razlike zapravo i nema!

Naime, tokom dana trošimo više kalorija jer smo aktivniji, iako i noću trošimo energiju samo mnogo manje. Ali, osim potrošnje energije, telo skladišti i masti. Cela priča oko gubitka kilograma svodi se na ukupnu ravnotežu masnoća koja je razlika između uskladištenih i oksidovanih masti.

Test: Za 30 sekundi saznajte da li vam je potrebna dijeta!

Ako je, na primer, vaša ukupna dnevna potrošnja 2000 kalorija, a dnevno unosite 2000 kalorija, vaša težina će ostati ista. Ako unesete više nego što potrošite, logično, dobićete na težini, i obrnuto, izgubićete na njoj. Svi smo to čuli hiljadu puta, ali iz nekog razloga verujemo da se pod određenim okolnostima kao što je ova, jednostavna matematika ne primenjuje.

Energija ne dolazi niotkuda, niti na isti takav način nestaje. Poenta je zapravo sledeća: Da biste održali težinu, treba da jedete šta god poželite, ali ne treba da preterujete sa unosom kalorija. Ako želite da izgubite kilograme, učinite isto i sve će biti dobro, sve dok unosite manje kalorija od onoga što u danu potrošite.

Budite umereni!

Ubrzajte metabolizam za samo 1 dan: Najefikasnija satnica za mršavljenje!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs