Prolećno čišćenje organizma

Pomozite svom telu da izbaci toksine: Evo šta da jedete, a šta da izbegavate!

Proleće je vreme za čišćenje i buđenje organizma, a to ćete najlakše postići ovim putem
Fitnes & Nutricija
20:28h Autor:
Pomozite svom telu da izbaci toksine: Evo šta da jedete, a šta da izbegavate!
Foto: Shutterstock

Naše telo konstantno radi kao prečišćivač hrane koju unosimo i naše krvi da izbaci toksine i nepoželjne stvari tj. da iskoristi ono što nam treba a da izbaci ono što nam ne treba.

Ovaj automatski samočistač u nama održava nas zdravima i tera bolesti. Ali nezdrav način života, previše brze hrane, nedostatak sna, stres i dugotrajno sedenje za radnim stolom otežava našem organizmu da radi to svakodnevno ćišćenje.

Tako se toksini zadržavaju u našem telu i gomilaju se u organima te naši organi ne mogu da funkcionišu kako treba ili jednostavno stare brže.

Evo šta možete da uradite da biste svom organizmu pomogli da se lakše oslobađa toksina i drugih nepotrebnim stvari i da poboljšate svoje ukupno zdravlje:

Izbegavajte industrijski proizvedenu hranu

Ovakva hrana sadrži previše soli, šećera, nezdravih masti. Takođe ovakvi proizvodi najčešće su pretrpani aromama, veštačkim bojama, konzervansima, raznim zgušnjivačima itd. Sve te supstance treba da prođu kroz vašu jetru i bubrege, te kad sledeći put poželite da kupite neki takav proizvod pročitajte deklaraciju i razmislite da li sve to treba vašem bubregu ili jetri.

Sve ovo može organizam da preradi, ali s vremena na vreme, i neće biti posledica. Ali ako stalno ili često jedete ovu hranu vrlo brzo može doći do masne jetre i kamenja u bubrezima. Zato je najbolje jesti ono što vi sami pripremite kod kuće od svežih namirnica.

Varivo koje čisti organizam: Ovaj ručak izbacuje toksine iz celog tela!

Pijte zeleni čaj

Zeleni čaj je pun antioksidanasa. Antioksidansi čuvaju naše organe od slobodnih radikala, a to je dobar način da se hidrirate ako ne volite baš stalno da pijete vodu.

Oznojite se

Budite fizički aktivni, ne moraju to da budu preteške vežbe posebno ako niste u formi, neka to bude lagani džoging ili brzi hod, penjanje se uz stepenice, vožnja bicikla. Kao i preko urina i preko znoja se oslobađamo "otpada".

Ne zaboravite da pijete i vode u toku dana da nadoknadite vodu koju ste izgubili ovim procesom.

Uključite u ishranu namirnice bogate vlaknima

Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke su bogate vlaknima. Vlakna pomažu da se izbace nepotrebne materije iz organizma tako što u crevima na neki način upijaju nepotrebne materije i one se izbacuju iz organizma kroz stolicu, takođe nerastvoriva biljna vlakna pomažu kod opstipacije.

U crevima imamo 15 kg otrova, oni uzrokuju najteže bolesti: Izbacite ih iz tela odmah! (RECEPT)

Izbegavajte cigarete i alkohol

O duvanu možemo da polemišemo da li ima nekih zdravstvenih benefita kao biljka ali to je neka druga tema. Ono što dodano sadrže cigarete i divan u današnje vreme je problem. Dodatih supstanci u cigareti ima negde oko 600 koje ispuštaju 7000 raznih hemikalija kada se cigareta zapali. Za sada je poznato za 69 da su kancerogene.

Alkohol s druge strane loše utiče na jetru, jer jetra prerađuje alkohol i pokušava da samanji nivo alkohola u našoj krvi kada god pijemo, te vam preporučujemo da kod konzumacije alkohola budete veoma umereni, i da uvek kada pijete alkohol pijete i vodu.

13 namirnica koje pomažu organizmu u samodetoksikaciji koje bi trebalo da uvrstite u ishranu ako već niste:

krastavac; beli luk, brokoli; sočivo; repa; semenke suncokreta; orasi, kurkuma, crvena paprika, grejpfrut, potočarka, pasulj, artičoka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs