Ubacite ih u jelovnik

Ove 3 namirnice svi treba da jedu svakog dana: 17 nutricionista potvrdilo!

Stručnjaci su u retko čemu složni, ali ovoga puta je njih dosta na jedno pitanje dalo isti odgovor
Fitnes & Nutricija
14:28h Autor:
Ove 3 namirnice svi treba da jedu svakog dana: 17 nutricionista potvrdilo!
Foto: Shutterstock

Ako želite da sačuvate svoje zdravlje, onda sigurno već dobro znate da je ono što jedete jako važno.

Ali, u okeanu informacija, često smo zbunjeni - dok neki stručnjaci neke namirnice proglašavaju riznicom zdravlja, drugi iste nazivaju otrovom.

Zato je čak 17 nutricionista za Byrdie sastavilo svoje liste s najzdravijim namirnicama, a evo koje su se najčešće našle (i to na vrhu) njihovih popisa.

1. Borovnice

"One sadrže 15 fitonutrijenata i svaki od njih je moćan antioksidans koji štiti svaki sistem u vašem telu", objašnjava nutricionistkinja Mišel Bab i dodaje: "Antioksidansi štite naše ćelije, tkiva i mišiće i jako su važni za kardiovaskularno zdravlje i zdravlje mozga.

Nutricionistkinja Dejna Džejms dodaje da borovnice takođe sadrže vlakna koja su važna za probavu i da su pune vitamina i minerala, uključujući gvožđe, magnezijum, cink, kalcijum, kalijum i vitamine A, C i K. Zahvaljujući ovom sastavu, one vam pomažu da sačuvate zdrave kosti i pomažu u borbi protiv raka i srčanih bolesti.

Dokazano najzdravija na svetu, a niko je ne jede: Ova namirnica leči sve, od srca do slabe kose!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Tamnozeleno lisnato povrće

Ova grupa povrća, u kojoj su spanać i kelj niskokalorični i obiluju hranjivim sastojcima poput vitamina A, C i K, folata, luteina, gvoža, kalijuma, magnezijuma i vlakana.

"Kelj sadrži veliku količinu antioksidanasa, koji sprečavaju mnoge bolesti, a i smanjuje holesterol, pomaže održavanju zdravlja jetre i probavnog sistema, pa je odličan za detoksikaciju", kaže nutricionista dr Skot Šriber.

3. Avokado

Nutricionista Deril Džifre kaže kako je avokado bogat vitaminima K, C, B5 i B6, i da sadrži ključne minerale. Uz to je bogat vlaknima, pa održava zdravu probavu, dok masti koje sadrži avokado štite membrane ćelija.

"Kad su vaše ćelije zaštićene od slobodnih radikala, one bolje rade, a to znači lepšu kožu, brži mozak i više energije". Takođe, kako kaže nutricionistkinja Kerolin Din, avokado sadrži više od 42 miligrama magnezijuma, minerala koji većini ljudi nedostaje.

Kod nas raste kao korov: Ovo je najlekovitija biljka na svetu, nema šta ne leči! (RECEPT)

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs