Obratite pažnju

Nije svejedno kako ga uzimate: Koji med da koristite za određene bolesti!

Pri izboru odgovarajuće vrste meda za prevenciju bolesti i isceljenje dobro je konsultovati se s iskusnim apiterapeutom, poznavaocem proizvoda medonosne pčele
Fitnes & Nutricija
20:42h Autor:
Nije svejedno kako ga uzimate: Koji med da koristite za određene bolesti!
Foto: Thinkstock

Najčešće pitanje korisnika meda glasi: "Koji je med najbolji?" Odgovor ne postoji. Svaki prirodni med je dobar i ima posebne karakteristike potrebne za isceljenje određenih tegoba. Slede opisi raznih vrsta meda i za šta su najpogodniji.

Što se tiče kvaliteta, možemo da navedemo jedan, gotovo nepoznat podatak – dokaz da konzumirate pravi, prirodni med osećaj je da vas "štipa" dok ga polako otapate u ustima i grlu. Taj efekat stvara otrov koji pčele radi zaštite ubrizgavaju u med. Pri izboru odgovarajuće vrste meda za prevenciju bolesti i isceljenje dobro je konsultovati se s iskusnim apiterapeutom, poznavaocem proizvoda medonosne pčele.

10 trikova da otkrijete da li je med zaista potpuno prirodan: Upotrebite papirni ubrus!

Bagremov med

Dobar je za one koji imaju smetnje sa probavom, deluje umirujuće i uravnotežuje ceo organizam. Zbog visokog sadržaja fruktoze mogu da ga uzimaju i dijabetičari. Preporučuje se i deci do tri godine jer je lagan.

Lipov med

Deluje antiseptički i umirujuće. Koristi se kod gripa, prehlade, bronhitisa i respiratornih oboljenja koja su izazvale streptokoke, stafilokoke i druge gram-pozitivne bakterije. Podstiče znojenje i tokom uzimanja preporučuje se određeno vreme mirovanja u krevetu.

Šumski med

Sadrži 13 (i više) puta više mineralnih materija od cvetnih vrsta. Posebno je bogat solima gvožđa, koje imaju važnu ulogu u jačanju krvi, oksidacijskim procesima i procesu rasta, što je posebno značajno u detinjstvu. Preporučuje se kod anemija, ginekoloških, respiratornih i drugih oboljenja.

Smršajte pomoću meda i cimeta: Napravite napitak koji topi masti u organizmu! (RECEPT)

Kestenov med

Kestenov med je karakterističnog intenzivnog mirisa i pomalo gorkog i aromatičnog ukusa. Pomaže kod smetnji organa za varenje (želudac, jetra, žuč, dvanaestopalačno crevo). Preporučuje se za izličenje čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, žutice, bakterija u mokraćnom kanalu. Jača srčani mišić. Neka istraživanja pokazuju da je kestenov med jedan od najkvalitetnijih medova uopšte u svetu. Med od kestena je pogodan za izradu domaćih kolača i medenjaka, baš zbog njegove kraljevske arome.

Med od žalfije

Žalfijin med dobija se iz cveta žalfije, a sakuplja se negde od sredine maja, pa do sredine juna. Žalfija raste u područjima gde je mediteranska klima. Ovaj med je jedan od kvalitetnijih medova, te je veoma dobar za saniranje svih vrsta oboljenja usne duplje i disajnih puteva. Preporučuje se ljudima koji imaju problema sa kijavicom, kašljem, upalom grla, bronhitisom, prehladama koje prate najčešće suv i neproduktivan kašalj…

Očistite creva na najzdraviji način: Recept ruske medicine koji sprečava rak!

Cvetni med ili livadski

Sadrži više eteričnih ulja i deca ga rado jedu. Posebno se preporučuje srčanim bolesnicima, kod respiratornih tegoba izazvanih gram-negativnim bakterijama, kod ginekoloških oboljenja i avitaminoza. Cvetni med pčele počinju da sakupljaju već u rano proleće, sa biljaka i stabala kao šta su maslačak, trešnja, šljiva, jabuka i ostalog livadskog i poljskog cveća. Cvetni med izuzetnog je ukusa, prepun vitamina, minerala, elementa u tragovima.

Cvetni med vole svi, od dece najranijeg doba pa do starijih ljudi, zbog njegovog specifičnog ukusa. Jača imuni sistem u najširem spektru. Cvetni med je malo aromatičniji od bagremovog i veoma je blag za želudac. Sakupljan je sa više desetina vrsta cveća, pa se preporučuje kod svih tegoba. Pogoduje disajnim putevima, smiruje želudac, pa je pogodan za razvoj dece već od najranijeg doba.

Domaća krema od meda protiv bora: Grkinje je koriste već 2.000 godina! (RECEPT)

Suncokretov med

Zbog visokog sadržaja glukoze i drugih važnih sastojaka preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije.

Med od uljane repice

Odličnog je kvaliteta i ima snažna antibakterijska svojstva. Odličan je za pripremu preparata na bazi matičnog mleča.

Vitaminska bomba od suvog voća po receptu ruskog akademika: Za zdravo srce i jak imunitet! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs