Pročitajte

Ne preterujte sa čajem: Evo šta može da se desi ako se predozirate!

Lekovite biljke deluju na organizam snažno kao medikamenti
Fitnes & Nutricija
07:32h
Ne preterujte sa čajem: Evo šta može da se desi ako se predozirate!
Foto: Shutterstock

Lekovite biljke deluju na organizam snažno kao medikamenti. Koliko puta ste čuli upozorenje - ne preterujte sa čajevima? Lekovite biljke, dokazano, imaju dragocene sastojke, ali određene komponente u njima nekada mogu da blokiraju dejstvo lekova koje redovno uzimate propisanom terapijom ili da podstaknu tegobe kod hroničnih bolesnika. Isti sastojak je delotvoran za jednu boljku, ali se nikako ne preporučuje bubrežnim bolesnicima ili čirašima... Zato biljne terapije ne bi trebalo uzeti "zdravo za gotovo".

Zbog nedovoljnog poznavanja delovanja sastojaka u organizmu, sa čajevima, biljne mešavinama i lekovima bi trebalo biti oprezan ili ih izbegavati tokom prvog tromesečja trudnoće i dojenja. Na ovaj način se sprečava eventualna mogućnost negativnog dejstva na plod ili intoksikacija novorođenčeta sastojcima iz majčinog mleka.

Ponekad može doći do gastrointestinalnih tegoba, poremećaja krvnog pritiska, alergijskih reakcija ili fotosenzibilizacije. Istina, neželjena dejstva lekovitih biljaka i njihovih ekstrakata su retka i blagog intenziteta, ali ne treba ih ignorisati.

Lek iz Biblije star 3.500 godina: Moćni čaj obnavlja imunitet! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs