Obratite pažnju!

LJUDI MISLE DA JE OVAJ SASTOJAK U MNOGIM NAMIRNICAMA VRLO TOKSIČAN: A stručnjaci IZNENADILI suprotnim zaključkom

Svi misle da ovaj neizostavi deo mnogih namirnica goji i loše utuče na zdravlje, a nauka je rekla potpuno suprotno!

Fitnes & Nutricija
17:10h Autor:
LJUDI MISLE DA JE OVAJ SASTOJAK U MNOGIM NAMIRNICAMA VRLO TOKSIČAN: A stručnjaci IZNENADILI suprotnim zaključkom
Foto: Thinkstock

Već dugo u medijima se mogu pročitati informacije da je začin od sušenog povrća, kao i svi proizvodi koji sadrže prehrambeni aditiv E621 imaju loš uticaj na zdravlje organizma. Međutim, istraživanja su pokazala da ta tvrdnja nije tačna. Ovaj prehrambeni aditivi, koji se još naziva Monontarijev glutaminat, se čak prirodno nalazi u nekim namirnicama, kao što je paradajz.

Ako aditiv ima broj E to podrazumeva da je prošao određene provere zdravstvene ispravnosti. Prehrambenim aditivima se smatraju stvari tačno poznatog hemijskog sastava.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Šta je Monontarijev glutaminat?

MSG označava mononatrijum glutamat. MSG je aditiv za hranu dobijen od glutaminske kiseline (glutamata), aminokiseline koja se prirodno nalazi u mnogim namirnicama - poput paradajza i sira. Glutamat u MSG-u se malo razlikuje od glutamata koji se prirodno nalazi u hrani. Ali telo metaboliše i jedno i drugo na isti način. Glutaminska kiselina (glutamat) je neurotransmiter, što znači da šalje hemijske poruke unutar tela.

Telo može da proizvodi glutamat i da ga apsorbuje iz hrane. Pomaže mozgu u stvarima kao što su učenje i pamćenje. Ako imate previše ili premalo, to može izazvati zdravstvene probleme. Ali telo je obično veoma dobro u varenju glutamina iz hrane i izvora MSG-a.Vredi napomenuti da MSG ne sadrži gluten, iako je „glutamat“ reč sličnog zvuka.

Dok se MSG često povezuje sa kineskom hranom, može se pronaći i u raznim vrstama kobasica, salama, čipsa, gotovih supa, konzervisanoj hrani i mnogim drugim proizvodima.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Naučnici su se dugo bavili ovom temom i ispitivali aditiv E621. Godine 1995, FDA je ponovo potvrdila bezbednost MSG-a nakon izveštaja Federacije američkih društava za eksperimentalnu biologiju (FASEB), nezavisne naučne grupe koju je imenovala FDA.

Kako se prošilila vest u javnosti da ima toksično dejstvo po organizam?

O hrani i namirnicama koje se unose u organizam mnogo je počelo da se piše i priča tokom 60-ih godina 20. veka. Tada se kod ljudi podizala svest o proizvodima koje su svakodnevno jeli, te se stvorio neopravdani skepticizam prema odrećenoj vrsti sastojaka. Kako se nekada MSG najviše povezivao sa kineskim jelima, razvio se ,,sindrom kineskog restorana”. Naime, odnosio se na grupu simptoma koje neki ljudi doživljavaju nakon što jedu hranu iz kineskog restorana, zbog kojih se i ovaj aditivi našao na nepoželjnoj listi, bez ikakvih dokaza.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs