Stručnjaci upozoravaju

Najgore ulje na svetu: Masovno se koristi, a može da izazove strašna oboljenja!

Može da izazove i zapaljenja, a prekomerno zapaljenje u telu uzrokuje bilo šta - od artritisa do ozbiljnijih bolesti kao što su Parkinsonova, pa čak i šizofrenija
Fitnes & Nutricija
16:52h Autor:
Najgore ulje na svetu: Masovno se koristi, a može da izazove strašna oboljenja!
Foto: Profimedia

Ulje uljane repice je odavno postalo redovno na policama zdrave hrane, u velikoj meri zahvaljujući svojoj popularnosti koja se odvijala skoro dve decenije. Ovo ulje ostaje veoma privlačno za potrošače i još uvek je najpopularnije ulje za kuvanje u restoranskoj industriji.

Ovo ulje je takođe poznato po svojim prednostima kao što su smanjenje struka, zdravo srce i čistije okruženje.

Međutim, mnogi ljudi ne znaju da je ulje repice zapravo štetno po zdravlje. Biljka uljana repica (kanola) je industrijska biljka, a za proizvodnju ulja koristi se hibridna verzija uljane repice, koja prolazi kroz razne hemijske procese pre nego što se pretvori u popularno ulje.

Ulje uljane repice je nekada bilo popularno zbog njegove industrijske upotrebe, ali je njegovo konzumiranje bilo povezano sa raznim zdravstvenim problemima.

Pored toga, biljka kanola je bila jedan od prvih organizama koji su genetski modifikovani. To znači da je biljka uljana repica izložena orgromnim količinama pesticida. U skladu sa tim, u ovom članku ćemo vam navesti nekoliko razloga zbog kojih bi ulje repice moglo biti problematično.

Samo pričaju koliko je dobra: Ova namirnica drastično povećava holesterol!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sumnjiva proizvodnja

Ulje repice prolazi kroz obiman proizvodni proces koji uključuje hemikalije. Biljka uljana repica se pritiska da bi se izvadilo ulje. Zatim se u ulje dodaje natrijum-hidroksid kako bi se uklonile nečistoće. Posle toga, ulje se pere i filtrira pre nego što prođe kroz proces čišćenja kako bi se uklonio miris.

"Kao i sva savremena biljna ulja, ulje repice prolazi kroz proces prerade, čišćenja i degumiranje, a sve to uključuje visoke temperature ili hemikalije sumnjive bezbednosti. Pošto je ulje repice bogato omega-3 masnim kiselinama, lako postaje užeglo i neprijatnog mirisa kada se podvrgne kiseoniku i visokim temperaturama, mora se dezodorisati. Standardni proces dezodorizacije uklanja veliki deo omega-3 masnih kiselina tako što ih pretvara u trans masne kiseline...", citirana je Weston Price Foundation u izjavi za TheHealthyHomeEconomist.com.

Hemijska kontaminacija

Zbog toga što je prošlo kroz obimne hemijske procese, ulje uljane repice može biti zagađeno heksanom, toksičnim nusproizvodom prilikom prerade benzina, upozorili su zdravstveni stručnjaci sa Univerziteta u Berkliju.

Ubrzana užeglost

Ulje uljane repice postaje užeglo veoma brzo. Kada se konzumira, užeglo ulje može izazvati negativne efekte na opšte zdravlje. Užeglost često ukazuje na oksidaciju.

Najzdravija namirnica za mozak i telo: Pročišćava creva i krvotok od otrova i masnoća

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

"Znate li šta se događa kada je jabuka izložena vazduhu? Oksidacija je proces koji je pretvara u braon i čini da ona propadne. Ako jedete biljna ulja koja su već u preradi prošla kroz oksidaciju od toplote i svetla, izlažete svoja zdrava tkiva isparljivoj susptanci koja će ih oštetiti. Oksidacija, ili užeglost, nije samo glavni doprinosilac većini degenerativnih bolesti, već takođe uzrokuje i zapaljenje. Prekomerno zapaljenje u telu može prouzrokovati bilo šta, od artritisa do ozbiljnijih bolesti kao što su Parkinsonova bolest, bipolarna stanja, šizofrenija, i opsesivno kompulsivni poremećaji", navodi se u članku na FoodRenegade.com.

Nema kardiovaskularnih koristi

Suprotno popularnom uverenju, ulje uljane repice uopšte ne pruža kardiovaskularne koristi. Kako se navodi u članku objavljenom na EmpoweredSustenance.com, veći broj studija je pokazao da biljna ulja, poput ulja uljane repice, mogu zapravo da povećaju rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. U tom članku je takođe istaknuto da iako ulje repice može da smanji nivo lošeg holesterola, ti efekti su kratkoročni.

Organsko ulje repice se ne razlikuje

Čak i ulja uljane repice koja se smatraju organskim ipak prolaze kroz razne proizvodne procese, i možda nemaju zdraviji profil masnih kiselina u poređenju sa komercijalnim sortama.

Temeljno čiste creva i masnoće iz krvi: 2 namirnice koje stalno treba jesti!

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs