Koristite ga što češće

Lekoviti kim: Koristili su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani!

Kim je začin koji je odavno osvojio svet, ali i lek dobro poznat biljnoj medicini, najpre kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja
Fitnes & Nutricija
14:00h Autor:
Lekoviti kim: Koristili su ga još stari Egipćani, Grci i Rimljani!
Foto: Thinkstock

Seme kima pronađeno je u grobnicama egipatskih faraona. Egipćani su ga nazivali “tapnen”, stari Rimljani “cuminum”, a stari Grci “kyminon”.

Široko delovanje

Kim se i u Bibliji spominje kao lekoviti začin. Da bi oterali zle duhove i omogućili normalan rast biljci, prilikom sejanja kima stari Grci su glasno psovali i kleli. Kim raste u srednjoj Evropi, severnom delu Azije i Afrike. Kim je začin koji je odavno osvojio svet, ali i lek dobro poznat biljnoj medicini, najpre kao sredstvo protiv stvaranja gasova i nadimanja. Mnogo se koristi u lečenju različitih crevnih bolesti poput aerofagije i meteorizma, ali i preventivno za sprečavanje stvaranja gasova, jačanje i čišćenje želuca (dispeptične tegobe).

Smršajte pomoću kima: Dovoljna vam je samo jedna kašika dnevno!

Kim pomaže i u lečenju: bolesti jetre i žuči (poput ciroze jetre, slabe jetre, uravnotežuje masnoće), tegoba s bubrezima i bešikom kao što su kamen, pesak, teškoće s mokrenjem, infekcije bakterijama, pri tegobama respiratornih puteva, kao što su sklonost infekcijama, prehlada, grip, hronični bronhitis, astma, upala pluća, kašalj.

Takođe je delotvoran kod bolesti srca – naročito aritmija, bolesti očiju (za jačanje vida), bolesti usta (ispiranje kod infekcija i lošeg zadaha, zubobolje, gingivitisa – upale desni), sindroma karpalnog kanala jer smanjuje bol u zglobu ruke – šake, bolesti želuca jer čisti želudac i creva, otklanja parazite, utiče na varenje hrane u želucu, pomaže pri dispepsiji i lošem zadahu iz usta, smiruje grčeve, gorušicu, gastrointestinalne bolove, kod reume i gihta, za jačanje sperme – spermatograma, ženskih bolesti kao što su menstrualne tegobe, regulacija menstruacije, grčevi maternice, PMS, porođajni bolovi, a doprinosi i pojačanom izlučivanju mleka kod dojilja, kao i kod zabrinutosti – anksioznosti i napetosti.

Zlu ne trebalo: Kako da preživite infarkt ako ste sami!

Kao antioksidans lekovito delovanje je snažno izraženo (lutein, karoten, kriptoksantin i zeaksantin), u preventivi karcinoma, sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, štiti od infekcija, degenerativnih neuroloških poremećaja i starenja (mrlje na koži, smeđe mrlje na koži, bore).

Dobar za žene

Kim je za žene biljka koja podražuje, jača i greje. Ovakvo lekovito delovanje kima žene bi svakako morale da koriste, jer kim ne ostavlja nikakve posledice, a primena je jednostavna – dodaje se jelima kao začin ili pijemo čaj od semena kima.

Za jačanje želuca možemo da koristimo i ulje od kima, koje se takođe koristi za pripremu kupki za slabu decu. Bogatstvo dijetalnih vlakana u kimu sprečava zatvor i dovodi do bržeg kretanja sadržaja u crevima, dijetalna vlakna vežu se s toksinima u hrani, pa štite sluzokožu creva i od pojave raka, smanjuje LDL holesterol...

Opasna pića koja izazivaju rak: Pijemo ih u sve većim količinama!

Najefikasije je kim uzimati svakodnevno kao začin hrani ili kao čaj, koji kod bolesti disajnih organa može da se meša s anisom, uz dodatak meda. Nemačka komisija preporučuje kim za decu kod tegoba zbog nadutosti (Roemheldov sindrom).

Ulje se u medicini koristi i za lečenje bolnih mesta na telu – lokalno i u kozmetičkoj industriji. Napitak od kima jača želudac, čisti creva i uravnotežuje crevnu mikrofloru. Kim sadrži obilje minerala (bakra, cinka, kalcijuma, kalijuma, mangana, magnezijuma, selena, gvožđa) i vitamina (vitamin A, vitamin C, vitamin E, kao i vitamina B-kompleksa, tiamin, piridoksin, riboflavin, niacin). Kim koristimo kao: anestetik, antiseptik, antispazmodik, antioksidans, antiinflamatorik, antikarcinogenik, aromatik, digestiv, dispeptik, diuretik, ekspektorant, emenagog, galaktogog, fungicid, karminativ, sekretolitik, stimulant, tonik, vermifug.

Kontraindikacije: nisu poznate.

Tibetanska gljiva: Kako da sami gajite prirodni lek za mnoge bolesti! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs