Istraživanje pokazalo

Hleb, krompir i žitarice mogu da izazovu rak, ako se spremaju na ovaj način!

Prilikom termičke obrade ovih namirnica nastaje opasna supstanca akrilamid
Fitnes & Nutricija
15:44h Autor:
Hleb, krompir i žitarice mogu da izazovu rak, ako se spremaju na ovaj način!
Foto: Thinkstock

Hleb i krompirići mogu da izazovu rak, tvrdi Britanska agencija za standarde u ishrani koja je 23. januara 2017. godine pokrenula kampanju "Uvek birajte zlatno", piše Lovesensa.

Opasna supstanca koja nastaje prilikom pripreme krompira ili pečenja kriški hleba u tosteru naziva se akrilamid. Ona nastaje od kombinacije šećera, aminokiselina i vode koji u hemijskoj reakciji na temperaturi većoj od 120 stepeni.

Do stvaranja akrilamida nastaje kad god pripremamo namirnice koje se pretežno sastoje od skroba - uz hleb i krompir, rizični mogu da budu i keks i žitarice.

Nekoliko saveta za čuvanje i termičku obradu ovih namirnica mogu da nas zaštite od kancerogenog dejstva akrilamida:

1. Izaberite zlatnu boju kad god tostirate, pečete ili pržite namirnice kao što su hleb, krompir, paškanat i drugo korenasto povrće - dakle, ne dozvolite da se prepeče.

5 osobina ljudi koji pobeđuju rak: Zbog ovog su jači od nevolje!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Nikad nemojte držati sirovi krompir u frižideru - niska temperatura podstiče stvaranje šećera u krompiru, pa će i akrilamida biti više posle termičke obrade.

3. Uravnotežite svoju ishranu - osim povrća sa ugljenim hidratima, potrudite se da na jelovniku redovno imate i zeleno povrće i voće.

Istraživanja su pokazala da akrilamid štetno deluje na DNK i izaziva karcinom kod životinja, a za delovanje na ljudski organizam još nije prikupljeno dovoljno dokaza.

Međutim, problem je u tome što za sada uopšte nemamo podataka o količini akrilamida prisutnoj u prosečnim obrocima - Britanska agencija tvrdi da je svakako treba ograničiti.

7. godinu zaredom, lekari je proglasili za najbolju: Uz Daš dijetu mršavite i lečite srce!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs