Isprobajte i vi

Dijeta čuvenog japanskog doktora: Smršajte pomoću banana!

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost
Fitnes & Nutricija
08:48h Autor:
Dijeta čuvenog japanskog doktora: Smršajte pomoću banana!
Foto: Shutterstock

Ovu dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju.

Osnovna postavka "pronalazača" ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može da doprinese značajnom smanjenju kilograma, bez obzira šta jedete ostatak dana. Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost. Naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.

Prolećna dijeta: Oslobodite se nagomilanih toksina i viška kilograma za 7 dana!

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro "radi" je možda u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane poseduju, a koji ima niži glikemijski indeks, dugo se vari, daje osećaj sitosti i delimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savetuje se i da večernji obrok bude pre 8 sati uveče i da izbegavaju slatkiše posle večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

Pijte samo jednu čašu slane vode: Efekti će vas oduševiti!

I poslednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide pre ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Noćno ubrzanje metabolizma: Rešite se masnih naslaga i viška vode u telu!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs