Riznica zdravlja

Crna so: Zašto je ovaj začin sveti biser indijske kuhinje!

Dobija se iz vulkanskih područja Pakistana i Indije, a koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan ukus salatama, zakuskama, čatnijima i drugim indijskim jelima
Fitnes & Nutricija
15:16h Autor:
Crna so: Zašto je ovaj začin sveti biser indijske kuhinje!
Foto: Profimedia

Crna so, takođe poznata i kao Kala Namak i Sanchal, je posebna vrsta indijske vulkanske kamene soli.

Iako je tako nazivaju, ona zapravo nije crna. Ima ljubičastu boju i karakterističan miris sumpora, koji je vrlo sličan mirisu kuvanih jaja.

Dobija se iz vulkanskih područja Pakistana i Indije, a koristi se u indijskoj kuhinji kao začin, koji daje specifičan ukus salatama, zakuskama, čatnijima i drugim indijskim jelima, a vrlo često je i zamena za jaja.

Jedino što vam je potrebno za savršen ten: Zlatna maska Indije za potpuno čisto lice!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ovaj začin je takođe vrlo popularan u zapadnom svetu, posebno kod vegana i vegeterijanaca, i to ne bez razloga: veruje se da je crna so odličan izvor gvožđa, da podmlađuje organizam, poboljšava vid, kao i da je dobra protiv nadutosti, zatvora i gorušice, jer stimuliše rad probave.

Indijska medicna crnu so smatra za vrlo zdravu namirnicu, između ostalog i zato što, za razliku od obične soli, ne povećava nivo natrijuma u krvi, pa se preporučuje i onima koji pate od visokog pritiska.

Žive 120 godina, izgledaju duplo mlađe, nikad nisu bolesni: Sve tajne misterioznog naroda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs