Izbegnite neprijatne simptome

Bol u stomaku, nadutost, zatvor: 10 namirnica koje najgore utiču na creva!

Posebno vodite računa o podgrejanim ugljenim hidratima
Fitnes & Nutricija
21:02h Autor:
Bol u stomaku, nadutost, zatvor: 10 namirnica koje najgore utiču na creva!
Foto: Shutterstock

Kada je reč o problematičnom stomaku, možemo brzo da ukažemo na poznate krivce poput pšenice ili mlečnih proizvoda - neki ljudi u potpunosti izbegavaju takvu hranu, da bi izbegli probleme sa crevima.

Ipak, uklanjanje celih grupa hrane iz vaše ishrane lekari ne savetuju, osim ako se dijagnostikuju specifična alergijska ili autoimuna stanja, poput celijakije. A kada je u pitanju sindrom nadraženih creva, kao što su nadutost, bolovi u stomaku i zatvor, postoje mnogi manje očigledni okidači!

Otkrivamo prave neprijatelje creva, a neki od njih bi mogli da vas iznenade:

JabukeNaravno da je voće sastavni deo zdrave ishrane, ali lekari kažu da bi ljudi koji imaju problematična creva trebalo da jedu najviše tri jabuke dnevno. Neki ljudi su intolerantni na fruktozu, što znači da ne vare dobro šećer iz voća. Jabuke imaju naročito visoke nivoe voćnog šećera. Takođe, sadrže šećere poznate kao fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, koji se slabo apsorbuju u tankom crevu i tako fermentišu, izazivajući simptome.

Namirnica koja gasi centar za glad u mozgu: Definitivno najbolji način da smršate!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

MajonezHormoni oslobođeni kao odgovor na visok sadržaj zasićenih masti kod majoneza mogu dovesti do kašnjenja u pražnjenju želuca i kretanju hrane kroz creva. To može uzrokovati neugodan osećaj nadutosti.

MekinjeOvo je paradoksalno, s obzirom na to da kažu da je hrana bogata vlaknima, kao što su mekinje, dobra za creva. Onima koje muči nadutost, mekinje mogu da pogoršaju stanje. Stoga pokušajte da zamenite jutarnju porciju žitarica za ovsenu kašu. Dobar je i musli, iako on može da sadrži puno voćnog šećera.

Podgrejana testeninaPodgrejani ugljeni hidrati, kao što su testenina i krompir, sadrže ono što je poznato kao rezistentni skrob, koji je teži za varenje. To je zato što jednom kad je kuvana i ohlađena, testenina postaje otporna na normalne enzime u crevima koji razbijaju ugljene hidrate, tako da ih creva tretiraju kao vlakna, što može da pogorša simptome nadutosti. Podgrejana testenina može biti lošija od hladne testenine - istraživanje je pokazalo da skrob u hladnoj testenini postaje još otporniji kada se ponovo zagreje.

Kalijum u vašem telu je drastično pao: 6 znakova ne smete da ignorišete, srce je u riziku!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

KafaAko patite od nadutosti, ne preporučuje se da pijete više od dve šoljice kafe na dan. Kofein može da uzrokuje probleme jer stimuliše ćelije koje povećavaju pokretljivost probavnog trakta - tako da oslobađa kretanje creva i takođe može da dovede do osećaja nadutosti.

Veganska ishranaIshrana bez mesa i mlečnih proizvoda jača zdravlje jer vegani jedu puno povrća. Ali vegani s problematičnim crevima trebalo bi da smanje unos pasulja i mahunarki, kao i voće i povrće s visokim procentom voćnog šećera. Najveći okidači nadutosti su luk, beli luk, artičoke, pečurke i karfiol.

AlkoholAlkoholna pića svakako pospešuju simptome nemirnih creva jer utiču na njihovu pokretljivost. Zbog piva možete da imate mekšu stolicu. Pića s visokim koncentracijama alkohola, kao što su džin i votka, mogu da odlože želudačno pražnjenje, što može da rezultira bolom ili nadimanjem.

Najzdravija namirnica za mozak i telo: Pročišćava creva i krvotok od otrova i masnoća

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Žvakaće gumeŽvakanje uzrokuje nadutost i podrigivanje jer se tako unosi dodatan vazduh, koji potom putuje u creva.

Brza hranaOsim dobrih bakterija, u našem telu žive i loše bakterije, koje uzrokuju upalne procese, koji potom stvaraju nadutost. Hemikalije poznate kao emulgatori posebno su loši za to - ubijaju više korisnih bakterija i omogućavaju lošima da se razvijaju, piše Dejli mejl. Neka istraživanja sugerišu da brza hrana može da prepolovi broj korisnih bakterija u crevima za samo deset dana.

GlutenReč je o proteinu koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Nekada se mislilo da gluten izaziva probleme samo kod osoba s celijakijom, ali stvar je ipak složenija od toga. Neki ljudi imaju iste simptome, ali negativan test na markere za bolest. Takvi pacijenti treba takođe da izbegavaju gluten.

Voćka koja leči lošu probavu: Spas za sve koji pate od nervoznih creva i zatvora!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs