Obratite pažnju

5 namirnica koje kardiolozi nikad ne bi okusili: Otrov koji vam uništava srce!

Sledite njihove savete - oni definitivno znaju šta rade
Fitnes & Nutricija
16:14h Autor:
5 namirnica koje kardiolozi nikad ne bi okusili: Otrov koji vam uništava srce!
Foto: Profimedia

Kardiolozi su među najobaveštenijim ljudima kada je u pitanju hrana koja može pozitivno ili negativno da utiče na zdravlje srca i celokupnog organizma. Upravo zato dobro je preuzeti koji savet s njihovog jelovnika i slediti njihove preporuke koje se tiču ishrane.

Lekari ove struke u svojoj ishrani izbegavaju hranu i pića koja obiluju šećerom, nezdravim masnoćama, solju i konzervansima, jer ona negativno utiče na srce i kardiovaskularni sistem.

Shodno tome, oni nikad ne bi pojeli ili popili sledećih pet jela i pića!

1. Crveno meso

"Izbegavam crveno meso koliko god je to moguće, jer je meso u, na primer, hamburgerima vrlo posoljeno. Na zapadu smo "trenirani" da jedemo hranu koja povećava rizik od srčanih udara, gojaznosti i dijabetesa. Važno je naći zdravu ravnotežu u hrani, a ja zato izbegavam crveno meso", kaže dr Ronald J. Šib, kardiolog iz Centra Reetekin Longevity.

"Izbegavam debele i masne odreske crvenog mesa, a ako ipak jedete ovu hranu, poželjno je da odstranite višak masnoće", predlaže dr Robert Kloner iz Instituta za kardiovaskularne bolesti Hantington.

Kad ih jednom podgrejete, postaju otrovne: 5 namirnica sa kojima ne smete da se igrate!

2. Prerađeni suvomesnati proizvodi

"Definitivno se držim podalje od mesnih prerađevina poput slanine, hot-dogova i drugih proizvoda koji imaju velike količine soli i konzervansa", kaže dr Dženifer Hajte, profesorka medicine na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

Sa njom se slaže i dr Nica Goldberg, direktorka ženskog zdravstvenog centra "Džoan H. Tiš", koja smatra lošim i ćureće salame, iz potpuno istog razloga.

"Ako želite da jedete sendvič sa ćuretinom, ispecite komad ćuretine i stavite ga između dve kriške hleba, ne kupujte šunke", istakla je ona.

3. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa

"Ova vrsta proizvoda sadrži mnogo šećera i hidrogenizovanih masti, a nema gotovo nikakvu hranljivu vrednost. Slatka peciva i kolači od lisnatog testa povećavaju nivo lošeg holesterola, a šećer može da poremeti rad jetre, izazove insulinsku rezistenciju i metaboličke poremećaje poput dijabetesa tipa 2. Da li je pecivo iz pekare vredno rizika?" pita se dr Adam Splaver.

U crevima imamo 15 kg otrova, oni uzrokuju najteže bolesti: Izbacite ih iz tela odmah! (RECEPT)

4. Hrana koja sadrži previše mlečnih masti

"Pokušavam da izbegavam tešku hranu sa mnogo zasićenih masti, mleka, pavlake ili sladoleda sa velikom količinom masti", kaže dr Robert Kloner.

"Izbegavam kremastu hranu sa dodatkom maslaca i ma koliko da ga volim, držim se podalje od sira", dodao je dr Ronald J. Šib.

5. Gazirana pića

"Ispijanje gaziranih pića može da ima ozbiljne posledice po organizam. Ona povećavaju rast insulina, što dovodi do povećanja težine i može da izazove razne metaboličke poremećaje. Uz šećer, ovakva pića sadrže i fosfornu kiselinu, koja podstiče osteoporozu. Ništa bolje nisu ni dijetalna gazirana pića, a nedavne studije potvrdile su da i ona mogu da izazvovu gojenje", rekao je kardiolog Adam Splaver.

Britanski kardiolog uzburkao javnost: Masti čuvaju zdravlje, goji nas samo ovo!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs