Studija

Nova metoda: Osobe alergične na kikiriki leče se kikirikijem!

Veliki klinički eksperiment pokazao je da povećavajući količinu kikiriki proteina u ishrani svaki dan, deca su istrenirala svoj imunološki sistem da toleriše ovu vrstu grickalica
Medicina
22:04h Autor:
Nova metoda: Osobe alergične na kikiriki leče se kikirikijem!
Foto: Shutterstock

Deca koja pate od alergije na kikiriki uspešno su izlečena novom metodom - jedenjem kikirikija. Veliki klinički eksperiment pokazao je da povećavajući količinu kikiriki proteina u ishrani svaki dan, deca su istrenirala svoj imunološki sistem da toleriše ovu vrstu grickalica.

Na kraju studije 84 odsto dece je moglo da jede najmanje pet zrna kikirikija bez alergijske reakcije, navodi se u rezultatima objavljenim u medicinskom časopisu "The Lancet". To je sasvim dovoljno da ih zaštiti od napada ukoliko bi slučajno pojeli kikiriki u hrani.

Lekari su upozorili roditelje da tretman mora biti pod medicinskim nadzorom i da se ne treba pokušavati kod kuće.

"Pre tretmana deca i njihovi roditelji proveravali su svaki sastojak hrane i izbegavali da jedu u restoranima. Sada većina pacijenata koji su prošli tretman mogu sigurno da jedu najmanje pet celih kikirikija. Porodice koje su bile uključene u studiji kazale su kako im se život dramatično promenio", rekao je dr Andrew Clark.

U studiji je učestvovalo 99-oro dece koji su počeli da jedu male količine kikirikija, doza je povećana u periodu od četiri do šest meseci.

"Ovo mi je pomoglo mnogo. Sada nemam strah od toga da ću kada izađem van sa prijateljima i pojedem nešto doživeti napad. To mi je bio veliki problem od malih nogu i zahvalan sam što sam ga savladao", rekao je šesnaestogodišnji Thomas Baragwanath.

Medicinski stručnjaci napraviće dodatne testove pre nego apliciraju za licencu za tehniku. To bi moglo da potraje i nekoliko godina. U međuvremenu, bolnica Cambridge Univerziteta planira da otvori kliniku za alergiju na kikiriki.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs