Negovana žena

Ovo leto negujte se sodom bikarbonom i sprečite starenje: Ovaj recept morate da zapišete! (RECEPT)

Napravite jedan eksperiment pa ovo leto očistite telo otrova koje stavljate na sebe poput krema, dezedoransa i td.

Nega
12:12h Autor:
Ovo leto negujte se sodom bikarbonom i sprečite starenje: Ovaj recept morate da zapišete! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Saznajte kako iskoristiti dobrobiti sode bikarbone u nezi vašeg tela.

1. Dubinsko čišćenje kose i vlasišta

Soda bikarbona pomoći će vam da temeljno i dubinski očistite vlasište i kosu. Ako se ne želite odreći omiljenog šampona, pomešajte 1 kašiku šampona s 1 kašikom sode bikarbone pa time operite kosu jednom do dvaput mesečno.

Povremeno je operite i sodom bikarbonom pomešanom s vodom. Osim što će vaša kosa biti čista, lakše ćete je oblikovati. Ako imate masnu kosu koju morate prati svaki dan na vlasište stavite malo sode bikarbone pa lagano utrljajte i razbarušite kosu. Postići ćete isti efekt kao da ste upotrebili šampon za suvo pranje kose.

2. Prirodni dezodorans

Soda je neprijatelj bakterija i neprijatnih mirisa pa je iskoristite i kao dezodorans. U činiju sipajte 3 kašike sode bikarbone te dodajte nekoliko kapi ulja lavande ili nekog drugog eteričnog ulja koje volite. Dobro izmešajte, a zatim aplikatorom za puder ili tupferom nanesite ispod pazuha – i neugodan miris će nestati.

3. Kupka za mekšu kožu

U toplu kupku dodajte šoljicu sode bikarbone pa neko vreme uživajte u prijatnom osećaju na koži. Primetićete kako vaša koža postaje mekša i lepša.

4. Mešavina za glatku i negovanu kožu lica

Pomešajte 1 kašiku sode bikarbone s 2-3 kašike vode. Ovom mešavinom, kružnim pokretima, trljajte lice 1 minutu. Za nežniju i mekšu kožu lica, primenjujte tretman 2 puta nedeljno.

5. Neprijatelj akni i bubuljica

Napravite mešavinu od 1 kašike sode bikarbone i 1 kašike meda. Namažite na područje lica na kojem imate akne, nežno izmasirajte pa ostavite da deluje 10-15 minuta. Na kraju isperite lice vodom. Soda bikarbona će izvući iz kože nečistoće i ukloniti mitesere.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

6. Za svež dah i bele zube

Umesto kupovnih vodica za ispiranje usne šupljine možete koristiti sodu bikarbonu i ulje nane. U 2 dcl vode pomešajte 1 malu kašičicu sode bikarbone s nekoliko kapi ulja nane ili eukaliptusa. Koristite ovu vodicu 1-2 puta na dan za svežinu daha. Osim toga, soda bikarbona izbeljuje zube te s njih skida mrlje pa je možete iskoristiti i kao sastojak prirodne paste za zube. Napravite mešavinu od jagoda, soka od limuna i malo sode bikarbone pa time perite zube. Drugi način je da navlažite zubnu četkicu pa je umočite u sodu bikarbonu te istrljate zube. Postupak ne treba ponavljati više od jednom nedeljno. Sodu nemojte koristiti ako imate preosetljive zube.

7. Za lepe nokte

Da li su vaši nokti požuteli i na njima primećujete mrlje? Postoji rešenje i za to. U činiju pomešajte 1 kašičicu hidrogen peroksida i 2 kašičice sode bikarbone. Štapićem za uši smesu nanesite na nokte, ostavite da deluje oko 3 minute, a zatim isperite. Postupak možete ponavljati svakih 6 nedelja.

8. Opuštajuća kupka za stopala

U toplu vodu dodajte 2-3 kašike sode bikarbone i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja. U ovoj kupki umočite stopala 20-30 minuta. Nakon toga osetićete kako je celo vaše telo opušteno.

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs