Probajte

Negovane noge: Kako uraditi pedikir u svom domu (FOTO)

Jednostavan postupak, velika ušteda
Nega
13:16h Autor:
Negovane noge: Kako uraditi pedikir u svom domu (FOTO)
Foto: Profimedia

Sa 26 kostiju, 33 mišića i više od 100 ligamenata stopalo čini najkompleksniju celinu na našem telu. Pokazujemo li im dovoljno pažnje?

Ako nemate problematična stopala i ne nosite trajni lak, umesto kod pedikira, možete ih negovati sami kod kuće. Postupak je vrlo jednostavan. Trebaće vam topla voda i malo šampona, uljni odstranjivač laka za nokte, antiseptik, turpija za nokte, ružino drvce (štapić za potiskivanje kožice), turpija za pete, makaze/klješta/grickalica za nokte, krema, lak za nokte i dva papirnata peškira.

Praktično, a povoljno: Do savršenih noktiju u samo 3 koraka!

DIY PEDIKIRNajpre odstranite ostatke laka sa uljnim odstranjivačem laka za nokte. Napunite lavor toplom vodom, dodajte šampon ili gel za tuširanje koji će najbolje omekšati tvrde naslage na vašim stopalima. Zašto? Zato jer odumrle stanice kože i dalje sadrže keratin koji u dodiru sa lužinom bubri pa ih je lakše ukloniti. U pripremljenu kupku možete dodati i nekoliko kapi etričnog ulja lavande ili eukaliptusa koji deluju antibakterijski i pouzdani su antimikotici. Uronite noge u kupku i ostavite ih tako 15 minuta.

Običan jod, najjači ženski saveznik: Koristite ga mesec dana, bićete oduševljeni!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Uvek vam pri ruci mora biti antiseptički sprej ili medicinski akohol kako bi dezinfikovali stopala pre obrade i očistili alat pre upotrebe. Više od 90 posto problema sa kojima se redovno susrećemo u salonu moglo bi se sprečiti upotrebom dezinfekcije.

Posebnu pažnju obratite na područje između prstiju – ono je najpodložnije razvoju gljivičnih oboljenja zbog čega ga trebate dobro osušiti.

Grubu kožu peta najlakše ćete ukloniti velikim turpijama koje su namenjene upravo za to područje. Nikako ne preporučujemo turpije u obliku rende ili strugalicu sa žiletom. Ne preterujte sa struganjem. Tvrda kože je odbrambeni mehanizam stopala na mestima koja su izložena trenju. Nakon stopala krećete na nokte. Važno je da ih isečete ravno. Moraju ostati četvrtastog oblika, dok krajeve zaoblite turpijom. Nemojte ih duboko rezati sa strane kako ne bi došlo do urastanja nokta.

Zdravlje trpi, koža pati: Vaš najjači saveznik za borbu protiv štetnih UV zraka!

Višak kožice koji je prešao na nokte pogurajte drvenim štapićem. Kožicu možete odrezati, ali samo ukoliko je to stvarno potrebno. Ukoliko su nokti izbrazdani, zasjajite ih delom turpije za poliranje. Nakon toga su spremni za lakiranje.

Papirnati peškir zamotajte oko ose kako bi dobili malu papirnatu zmijicu. Zmijicu provucite cik-cak između prstiju kako bi ih fiksirali.

LAKIRANJE NOKTIJU

Na polirane nokte stavite podlogu. Ako nemate poseban mat lak poslužće i običan prozirni lak. On nokte štiti od listanja i pucanja, čini nanos laka u boji jednoličnijim i sprečava ulazak pigmenata u nokat (sprečava žutilo). Obojeni lak se može stavljati u dva sloja, u pet poteza, jer će drugi sloj pojačati trajnost nanosa, lakiranje završite sjajem.

Šta sve može cinkova pasta: Najjeftiniji lek za kožu, od glave do pete!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pedikir završite nanošenjem kreme ili ulja s hranjivim sastojcima kako bi nahranili kožu. Nanesite kremu za stopala na kraju tretmana da bi izbegli mašćenje ploče nokta kako bi lakiranje bilo lakše. Ukoliko imate većih problema kao što su urasli nokti, kurje oči, gljivično oboljenje ili dijabetičko stopalo potražite stručnu pomoć.

Najbolja krema za lice od kokosovog ulja: Sprečava starenje kože od prvog korišćenja! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs