Šokantni rezultati studije

Jedini način da sprečite rak kože: Kako koristite kremu za sunčanje?

Neverovatna činjenica je i da je samo 49 odsto ispitanika znalo šta znači skraćenica SPF na ambalaži proizvoda sa zaštitnim faktorom
Nega
08:30h
Jedini način da sprečite rak kože: Kako koristite kremu za sunčanje?
Foto: Thinkstock

Najopasniji rezultat predugog izlaganja suncu i neprimerene zaštite svakako je rak kože, koji je ujedno i najčešće dijagnostikovana vrsta raka u svetu.

Međutim, on je u čak 90 odsto slučajeva izlečiv, samo ukoliko se otkrije na vreme. Kako do toga ne bi došlo, kožu je potrebno zaštititi, ali mnogi ne znaju da odaberu pravu zaštitu, pokazalo je istraživanje sprovedeno na univerzitetu u Čikagu.

Manje od polovine ispitanika, od njih 114 koliko ih je učestvovalo u istraživanju, može tačno da prepozna koliko koja krema ili ulje zapravo može da zaštiti od opekotina uzrokovanih štetnim UV zračenjem, preranog starenja kože uzrokovanog izlaganjem suncu i raka kože, prenosi Yahoo.

Takođe, samo 49 odsto ispitanika znalo je šta znači skraćenica SPF na ambalaži proizvoda sa zaštitnim faktorom (Sun Protection Factor - faktor zaštite od sunca)!

Domaće ulje za sunčanje: Efikasni melem po bakinom receptu!

"Ranijih godina proizvođači krema sa zaštitnim faktorom su bili dužni da na deklaracijama prikažu mnogo manje informacija nego danas, pa nije ni čudno to što se kupci teško snalaze", kaže Dženifer Stejn sa univeriteta u Njujorku, koja je i učestvovala u istraživanju.

"Proizvod sa oznakom SPF 30 filtriraće oko 97 odsto UVB zraka, a SPF 50 će filtrirati oko 98 odsto UVB zraka", objašnjavaju stručnjaci. Većina ispitanika nije znala ove podatke, odnosno, koliku zaštitu pruža određeni zaštitni faktor.

Zabrinjavajuće je to što većina ljudi nije svesna toga da kreme i ostali proizvodi sa zaštitnim faktorom ne pružaju adekvatnu zaštitu od UVA zračenja, koje uzrokuje prerano starenje kože, ali i rak, upozoravaju autori studije. Ovaj podatak znalo je tek 29 odsto ispitanika!

Cecina ćerka zapalila Instagram: Sunčanje, bazen i zlatni kupaći kostim! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs