Poštujte ih

Jaki, zdravi i lepi nokti: 6 zakona pravilne nege!

Kako biste smanjili suvoću noktiju, uvek je dobro uz sebe imati kremu za ruke koja će nahraniti i vaše nokte
Nega
20:56h Autor:
Jaki, zdravi i lepi nokti: 6 zakona pravilne nege!
Foto: Thinkstock

Lepi i negovani nokti rezultat su predane i sistemske nege. Svakodnevna upotreba lakova za nokte i odstranjivača može da ih ošteti, naročito ako nema pravilnog manikiranja.

Donosimo vam listu trikova za zdrav i negovan izgled noktiju!

Vitamini i mineraliIzreka Lepota dolazi iznutra tačna je i kada su u pitanju nokti. Naime, nepravilnosti u boji i debljini noktiju upozoravaju na nedostatak vitamina u organizmu. Kako bi vam nokti bili zdravi i lepi povećajte unos kalcijuma i kroz ishranu uzimajte dovoljno proteina i minerala koji izgrađuju nokte: gvožđe, silicijum, cink, esencijalne masne kiseline i vitamine: A, D, i E. Vitamin D potreban je za snagu i rast noktiju, a vitamin C podstiče proizvodnju kolagena, čini kožu lepšom i čvršćom i podstiče brži rast noktiju. Ako imate problema sa zanokticama, svakodnevno nokte mažite vitaminom E ili aloje verom.

Krema za rukeKako biste smanjili suvoću noktiju, uvek je dobro uz sebe imati kremu za ruke koja će nahraniti i vaše nokte. Odaberite kremu za ruke sa vitaminom E ili aloje verom kako biste sprečili stvaranje zanoktica.

Namazala je nokte ovom mešavinom: Za nedelju dana oduševili je rezultati! (RECEPT, VIDEO)

TurpijaUnos vitamina nije jedini način da sačuvate nokte od lomljenja i listanja - to možete učiniti i pravilnim odabirom i korišćenjem turpije za nokte. Pri odabiru pazite da tekstura površine ne bude pregruba jer to može da doprinese listanju i pucanju noktiju. Kada ste odabrali idealnu teksturu, ne zaboravite - nokte morate da turpijate u jednom smeru. Turpijanje u dva smera stvoriće sitne pukotine na površini nokta koje se mogu proširiti i uzrokovati pucanje i listanje noktiju.

Jabukovo sirćeNeočekivani partner u nezi noktiju je jabukovo sirće. Nakon oblikovanja i poliranja noktiju, vatu natopite jabukovim sirćetom i istrljajte nokte. Tako ćete ukloniti nečistoće koje možda i ne vidite i pripremiti ih za nanošenje laka. Pritome treba da znate da jabukovo sirće u sastavu ima 19 minerala važnih za rast, obnavljanje i održavanje organizma, a sadrži i vitamine A, C, i E.

Bazni lak za nokteIako vam se može činiti kao nepotrebni trošak, bazni lak za nokte ima veoma važnu ulogu u lepom izgledu noktiju. Osim što stvara glatku površinu za nanošenje laka, ako odaberete bazni lak koji štiti nokte od listanja i pucanja dodatno ćete zaštititi svoje nokte.

Odstranjivač laka za nokteIzbegavajte odstranjivače laka sa acetonom jer on uništava i isušuje nokte. Odaberite odstranjivače koji umesto acetona sadrže vitamin E i koji, umesto da ih isušuju, vaše nokte učvršćuju i neguju. Na kraju, vaši nokti će vam biti zahvalni ako povremeno napravite pauzu od lakiranja.

Osušite lak na noktima za dva minuta: Stara, ali proverena metoda!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs