Večna modna ikona

Ženstveno i damski, hrabro i smelo: 5 tajni savršenog stila princeze Dajane! (FOTO)

I pre petnaest godina pa sve do danas, Dajanini modni izbori su i više od odeće
Moda
10:22h Autor:
Ženstveno i damski, hrabro i smelo: 5 tajni savršenog stila princeze Dajane! (FOTO)
Foto: Profimedia

U julu, uvek se setimo jedne od najpoznatijih žena na svetu, princeze Dajane, koja bi, da je živa, 1. jula napunila 55 godina.

Bila je angažovana u dobrotvorne svrhe i bila je odličan diplomata, inteligentna i lepa žena, i bez sumnje, najpopularniji član kraljevske porodice.

Jeziva sudbina Lejdi Dajane: Burni život i tragičan kraj najlepše engleske ruže

Ona je imala neverovatan stil - ženstven i hrabar. I pre petnaest godina do danas haljine Dajane su više od odeće. Gledajući evoluciju Dijaninog stila možemo reći da je to bilo jedno uzbudljivo iskustvo. Njen stil se menjao zajedno sa Dajanom, sa njenim karakterom i porodičnim statusom.

Pre braka sa princem Čarlsom, ona je bila devojka koja je radila kao nastavnica u Londonu i nije imala individualni stil. Ona je bila obučena na isti način kao i većina mladih aristokrata Britanije - pencil suknje od tvida i kardigan.

Kad žena napuni 40: Pravila oblačenja za zrelu damu sa stilom! (FOTO)

Njenu venčanicu je kreirala dizajnerka Elizabet Emanuel. Bujna, ukrašena svilom, čipkom, tilom, zlatnim koncem i biserima, sa šlepom od 7 metara bila je spektakularna, ali u isto vreme dovela je do različitih mišljenja među modnim kritičarima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Dajanina transformacija počela je 1980. godine kada je upoznala britanskog urednika magazina Vog-a. Dajana je upoznala Anu Harvi, tada urednicu modnog časopisa i Diana i Ana su sarađivale i bile prijateljice 16 godina.

Tada je naučila kako da odeću prilagodi građi, ali i izgradi lični, prepoznatljiv stil. Ovih 5 zakona uvek je poštovala pri modnom izboru:

1. ProporcijeDajana je bila visoka 178 cm, imala je uske kukove i široka ramena. Ona je napustila visoke potpetice i vratila u modu baletanke. Ona je u svojoj kolekciji cipela imala na stotine modela cipela sa malom petom, kretora Manolo Blanika i Džimija Čua. Što se tiče odeće, ona je birala haljine i odela sa ravnim siluetama. Savršeno prilagođena odeća nije skretala pažnju na "dečačke" kukove. Ona je koristila dekolte da naglasi grudi i to je bio omiljeni "potez" Dajane.

Kako da se obučete kao dama: 8 ključnih trikova za prefinjen izgled! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

2. Modni dodaciDajana je najviše volela perle i često je birala spektakularne ogrlice sa velikim biserima. Omiljeni aksesaor princeze bile su torbe. Na najvećem broju fotografija, Lejdi Dajana je prikazana sa elegantnim torbama kvadratnog oblika, od lakovane kože. Torba Lady Dior 1995. godine posebno je dizajnirana za princezu Dajanu i napravio ju je lično Đanfranko Fere, koji je u to vreme bio na čelu modne kuće Dior. Danas je Lady Dior torba prava modna legenda. Često možete da vidite Dajanu na slikama sa udobnom i prostranom torbom Tod, koja je kasnije takođe postala kultna. Godine 1997, nakon smrti Dajane, kompanije Tod dala je ime torbi "D-Bag", u čast princeze.

3. Total ColorOva tehnika jedna je od najhrabrijih odluka princeze Dajane. Ona je često bila potpuno obučena u roze, plavo ili u zeleno. Zanimljivo je da se Dajana nije plašila čak i najopasnijih tehnika, često se pojavljivala od glave do pete u crvenim monohromatskim kostimima.

Žena od stila nikad iz kuće neće izaći ovako obučena: 10 kombinacija koje izgledaju jeftino!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. LičnostAna Harvi je u više navrata priznala da je Dajana uvek pokušavala da nametne nešto što je bilo nemoguće: "Dajana je oduvek znala šta želi, i to nema nikakve veze sa oscilacijama u modi ili sezonskim trendovima."

Poznata je priča o tome kako je modna urednica Ana jednom insistirala i ubedila Dajanu da kupi elegantnu sivu jaknu, ali nakon nekoliko meseci Dajana je dala Ani jaknu. Ispostavilo se da princeza nikada nije nosila ono što joj drugi savetuju.

5. Britanska modaDajana je odlučila da će nositi samo lokalne dizajnere i da podržava britansku modu. Dugi niz godina, Dajana je nosila samo odeću britanskih dizajnera. Kao supruga princa Čarlsa, ona nikada nije posećivala modne revije, samo one u Londonu. Kasnije je otkrila italijansku i francusku modu i nosila haljine svetskih modnih dizajnera, kao što su Đani Versaće, Šanel, Valentino i Kristijan Lakroa.

Odevna kombinacija koja je osvojila sve poznate dame: Sakriva svaki nedostatak! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs