Neverovatno

Žene u ovim pantalonama izgledaju smešno: Amerika brani da devojke starije od 20 godina oblače ovo!

Previše su prozirne, previše naglašavaju obline, previše su za javna mesta
Moda
08:34h Autor:
Žene u ovim pantalonama izgledaju smešno: Amerika brani da devojke starije od 20 godina oblače ovo!
Foto: Printscreen/ Instagram/ Oliiblondie

Nakon što je američka aviokompanija United Airlines zabranila dvema devojkama ulazak u avion jer su na sebi nosile "tesne helanke", na društvenim mrežama hiljade korisnika izrazile su svoj revolt tom odlukom.

United Airlines se u međuvremenu oglasio saopštenjem u kojem tvrde da su devojke putovale kao "gošće jednog od članova osoblja", te da se zbog toga na njih nisu odnosila pravila za putnike, već pravila kompanijskog dres koda.

Ipak, ovo nije prvi put da je nastao problem zbog helanki ili pantalona za jogu. Taj odevni predmet i ranijih godina je izazivao žestoke polemike u Americi, zemlji koji su smatra simbolom građanskih prava, piše BBC.

Iako se možemo složiti da helnake nisu pantalone, one su zapravo udobnija varijanta farmerki. Njihovi protivnici ističu da su ipak neprilične te da previše otkrivaju.

"Devojkama i ženama starijima od 20 godina trebalo bi zabraniti nošenje helanka", pisao je prošle godine jedan stanovnik Roud Ajlanda u otvorenom pismu lokalnim novinama.

"Poput minića, helanke mogu biti jako slatke kad ih nosi mlada devojka ili dete. Ali starije devojke i žene u njima izgledaju bizarno i uznemirujuće", tvrdio je Alan Sorentino.

Stotine žena tada su odgovorile "protestom pantalona za jogu", kad su izašle na ulice gradića Baringtona obučene u helanke. Jedna od organizatorka protesta Džejmi Bi rekla je da problem zapravo nikad nije bio u helankama.

Ismejali debeljucu jer nosi helanke: Njen odgovor zapalio je internet! (FOTO)

A post shared by Carinnha (@carinnha_white) on Mar 30, 2017 at 7:11am PDT

"Za mene i mnoge druge stvar je principa. Zašto ljudi misle da trebaju drugima govoriti kako da se oblače?", rekla je.

Sorentino je rekao da je primao pretnje, a kasnije se opravdavao da je pismo bilo zamišljeno kao satira. Ženama to nije bila šala, pogotovo jer se širom sveta bore da nose šta žele, bilo da je to burkini ili bikini.

United Airlines u svom saopštenju je istakao da se na "obične" putnike ne odnosi pravilo o helankama, zbog kojeg su devojke izbačene s leta. Za zaposlene, njihove rođake i prijatelje koji putuju po nižoj ceni ono se ipak odnosi, a zabranjena je odeća od likre, pantalone i gornji delovi koji tesno prianjaju uz telo".

Stjuardesa Heder Pul na Tviteru je napisala da aviokompanije imaju pravila za članove osoblja koji besplatno putuju jer oni predstavljaju kompaniju.

"I muškarci imaju dres kod. Ne smemo biti preležerni, japanke i kratke pantalonice ne dolaze u obzir", napisala je.

Nekoliko američkih škola takođe je svojim pravilima o helankama izazvalo kontroverze. Škola Lejkvud u Ohaju prošle godine je pooštrila pravila nakon pritužbi pojedinih roditelja da učenice dolaze u previše seksualnoj odeći.

Prvobitno su zabranjene uske panalone i helanke, ali pravila su u međuvremenu ublažena pa smeju doći u njima ako im majica prekriva zadnjicu.

Slična zabrana vredila je za majice s kapuljačom, ali na kraju su i one dopuštene pod uslovom da učenici ne nose kapuljače na glavi. Suknje ne smeju biti iznad kolena.

Studenti univerziteta u Mesečutetsu 2015. godine planirali su veliki protest nakon što je upravni odbor odlučio da zabrani helanke, ako preko njih ne ide neki predmet koji pokriva zadnjicu.

On u odelu, ona u helankama! Kejt Midlton presudila: Udobnost pre svega! (FOTO)

A post shared by Oli(@oliiblondie) on Mar 3, 2017 at 10:27am PST

Dekan Robert Sanborn rekao je da su tim pravilom želeli pripremiti studente na poslovni svet.

"Deo našeg programa je i poboljšanje veština za zapošljavanje, a među njima je i odevanje", rekao je za Boston Globe.

Univerzitet nije odustalo od zabrane uprkos nezadovoljstvu studenata. Kompanija Lululemon 2013. godine morala je povući svoje helanke s tržišta jer su bile previše prozirne. Kao da to nije dovoljno grozno, osnivač kompanije Čip Vilson izjavio je da helanke ionako nisu za sve žene.

Izobličeno telo Kim Kardašijan: Helanke pokazale ono što starleta krije! (FOTO)

A post shared by Oli(@oliiblondie) on Mar 21, 2017 at 9:59am PDT

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs