Ovaj trend ima i ime

Nosite tešku torbu: Evo kako to utiče na vaše telo!

Brojne studije pokazuju kako je jedna od najčešćih pogrešaka koje žene rade preteška torba koju nose sa sobom tokom celog dana, gotovo svaki dan u nedelji

Moda
Autor:
Nosite tešku torbu: Evo kako to utiče na vaše telo!
Foto: Shutterstock

Sve smo mi krive kada je u pitanju nošenje preteških torbi, jer je ponekad nemoguće izaći iz kuće bez svega što nam treba.

Trend velikih i teških torbi otišao je toliko daleko da su ga stručnjaci prozvali ‘Pošitis”, prema najpoznatijoj "nositeljki" preteških torbi, Viktoriji ”Poš Spajs” Bekam.

Ali šta se zaista događa s našim telom kada nosimo preteške torbe?

Ukupan pritisak i stres

Nošenje teške torbe može imati ekstremne efekte na naše telo, ali kad kažemo “teška”, o kojoj se težini zapravo radi? Fizioterapeut Semi Margo izvela je eksperiment sa ženama u dobu između 21 i 55 godina čije su torbe težile od tri, do čak devet kilograma! To je zaista veliki svakodnevni teret koji je povezan sa bolovima u donjem delu leđa. Razlog leži u tome što torbu nosimo na jednoj strani i automatski naprežemo donji deo tela koji nije naviknut na takav tip tereta.

Učestale glavobolje

Kod nošenja teških torbi, jedna od ”nuspojava” su i bolovi u leđima i vratu, ali i neočekivan bol u glavi. Razlog leži u tome što su mišići ramena i vrata prisiljeni da nose težinu, a njihovo grčenje dovodi do učestalih glavobolja koje ometaju normalno funkcioniranje. A kako možete biti sigurni u to da je uzrok vaše glavobolje torba? Jednostavno, ako je teža od četiri kilograma, najverojatnije je to aktivacija glavobolja. A neretko su bolovi locirani na jednoj strani glave, a to je ona strana na kojoj inače nosite torbu (desno rame – desni deo glave).

Kako da izgledate skupo i luksuzno: Zlata vredni trikovi, ne koštaju ništa!

foto: Shutterstock

Utiče na prirodan način hoda

Još jedan efekat nošenja teških torbi povezan je sa celokupnom ravnotežom tela. Prebacivanje težine na jednu stranu tela svakako utiče na nas tokom vremena. Jedna od posledica nošenja torbi na jednom ramenu je da se znatno ometa normalan hod. Dok hodamo prirodno, ruke nam se ”ljuljaju”, a s većom težinom na jednoj strani tela, ozbiljno utičemo na ravnotežu tela, jer je poremećen prirodni stav tela.

Steže mišiće ramena i vrata

Teške torbe mogu uzrokovati grčenje i zatezanje trapeznog mišića na vrhu ramena. Kada se to dogodi, može doći do kočenja gornjeg dela leđa, a u ozbiljnijim slučajevima vodi i do artritisa. Do ovakvih povreda dolazi i kada nosite torbe na podlaktici, jer time dodatno opterećujete mišiće nadlaktice i ramena.

Kako sprečiti ovakve probleme?

Jedno od najboljih rešenja jeste da nabavite što manju torbicu, jer ste tada prisiljeni da sa sobom nosite samo najosnovnije stvari. Jedan od trikova jeste i taj da se pre izlaska iz stana pogledate u ogledalo, ako ne možete stajati uspravno i torba vas ”vuče” na jednu stranu – preteška je. Takođe je jedna od opcija kupovina torbice sa širokim kaišem. Širi kaiš stvara ukupnu širu površinsku kontaktnu površinu, čime se ravnomernije raspoređuje teret torbe.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs