Dobro je znati

Bikini izaziva isti šok kao bomba: 10 zabavnih činjenica o modi!

Pogledajte 10 zanimljivih momenata iz istorije mode, koji potvrđuju da je ono što nosimo često mnogo složenije od pukog usklađivanja boja ili krojeva
Moda
09:40h Autor:
Bikini izaziva isti šok kao bomba: 10 zabavnih činjenica o modi!
Foto: Thinkstock

Možete verovati da ste iskusni i pravi modni znalac, sve dok se ne suočite sa ovim tekstom. Ono što možda znate o modi, sigurno ne seže dalje od poslednjeg izveštaja sa Nedelje mode, tako da će vas pitanja poput - zašto se bikini baš tako zove, ili od kada je ajlajner postao popularan zbuniti, dočekati nespremne i pokazati vam da je vaše znanje veoma upitno.

Prosečna Amerikanka će tokom svog života potrošiti više od 125 hiljada dolara na garderobu, pri čemu je u obzir uzeto da takva žena ne radi u industriji mode, niti je kupoholičarka. Mnogi ljudi vole lepo da se nose, da svojim vizuelnim izrazom kažu o sebi nešto što čak i slučajni prolaznik može, poput parole, jasno da razume.

Pročitajte 10 zanimljivosti o modi:

Rese, etno šare i vuna: Kako da nosite pončo ove jeseni! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

1. Pojam "vintidž" odeća odnosi se na odeću koja je stara između 20 i 100 godina, dok retro znači da je nešto novo, ali stilski nastoji da oponaša određene komade garderobe iz istorije.

2. Prva modna revija održana je 1586. godine u Nemačkoj.

3. Bikini je dobio ime po Bikini atolu, mestu gde je američka vojska testirala bombe. Naziv je dobio jer je njegov kreator Luis Riard verovao da bikini izaziva isti šok kao i bomba.

4. 10-25 odsto žena u zapadnom svetu uopšte ne nosi grudnjak, dok 75-85 odsto žena koje ga nose, zapravo nose pogrešnu veličinu grudnjaka.

5. U srednjem veku je prema društvenom položaju čovek imao pravo da nosi ili ne nosi određenu boju garderobe. Plemići su, recimo, mogli da nose crvenu, seljaci i oni koji su obrađivali zemlju smeđu i sivu, dok su trgovci i bankari nosili zelenu.

Marija Šarapova briljirala: Savršena jesenja kombinacija za Nedelju mode u Parizu! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. U Rimu je ljubičasta boja bila rezervisana isključivo za carsku porodicu.

7. Najstarije cipele na svetu su sandale, koje su se nosile čak od 7000 godina p.n.e.

8. Svojevremeno je bilo tabu nositi crnu odeću, a određena društva dozvoljavala su ovu boju samo u slučaju ako ste bili u žalosti. Ovakva pravila podrazumevala su i konkretne vremenske rokove - u slučaju da ste udovica, dve godine crnine bila je vaša obaveza i dužnost.

9. Ajlajner je postao popularan nakon otkrića Tutankamonove grobnice 1920. godine.

10. Ovo pretpostavljamo da znate, ali za svaki slučaj: glavne modne metropole su u Njujork, London, Milano i Pariz.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs