Neprevaziđeni komadi

7 izuma Koko Šanel: Zbog njih su joj žene zauvek zahvalne! (FOTO)

Modna pionirka oslobodila je žene iz krutih korseta i stvorila kultne modne predmete koje i danas nosimo
Moda
08:20h Autor:
7 izuma Koko Šanel: Zbog njih su joj žene zauvek zahvalne! (FOTO)
Foto: Profimedia

Teško je zamisliti kako bi svet izgledao da se pre 132 godine u francuskom gradiću Somiru nije rodila Gabrijel "Koko" Šanel. Modna pionirka oslobodila je žene iz krutih korseta i stvorila kultne modne predmete koje i danas nosimo. Ovo su 7 najvećih izuma najbriljantnije modne inovatorke:

1.Ženske pantalone

Pre 80 godina pantalone su nosili samo muškarci. Koko Šanel je to promenila zauvek. Smatrala je da žene moraju da imaju istu slobodu kao muškarci i da ih korseti i suknje fizički sputavaju. Prelomni trenutak dogodio se kada je Koko shvatila da ne može da jaše konja u dugoj suknji i bukvalno je skinula pantalone s muškog jahača i obukla ih.

Lažljivica Koko Šanel: Gazila preko svih da bi uspela!

2.Mala crna haljina

Koko Šanel je želela da stvori haljinu pristupačne cene koja će da bude dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu. Haljinu koja će moći da se nosi na bezbroj načina i tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vogue je pisao da će postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije, mala crna haljina i dalje ima istu moć.

3.Bižuterija

Koko gotovo da nije mogla da se vidi bez gomile lažnih bisera oko vrata, a upravo je ona prva počela da dizajnira bižuteriju. Pravila ju je od lanaca, perlica i staklića i nosila ih uz kežual/sportsku dnevnu odeću. Na ideju da dizajnira bižuteriju došla je želeći da omogući ženama da kupuju jeftiniji nakit, kako bi njime mogle da upotpune svaku odevnu kombinaciju.

Korisne cake: Produžite život omiljenoj bižuteriji!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4.Preplanuli ten

Početkom 20. veka bleda put je bila u modi. Preplanula koža povezivala se s nižom, odnosno radničkom klasom. A onda je Koko slučajno izgorela pod suncem na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz prijatelji su se divili njenom osunčanom tenu, pa su i oni sami počeli da se sunčaju. Tako je nekada prezirana preplanulost postala simbol bogatstva i lepote i trend koji nikada neće da nestane.

5. Majica na mornarske pruge

Koko Šanel je inspiraciju često crpela iz svoje domovine, a to je bio slučaj i sa majicom na mornarske pruge. Posmatrajući francuske ribare u majicama s belim i plavim prugicama sinulo joj je da bi takav jednostavan print fantastično izgledao i na ženama. Koko je dizajnirala najjednostavniju verziju majice na mornarske pruge, a kasnije su prugice prenete na pantalone, cipele, torbe i druge modne dodatke.

Trendi mornarski stil: Evo kako da ga nosite! (FOTO)

6.Žersej

Još jedna stvar koju je Koko "ukrala" od muškaraca je žersej. U njeno vreme ovaj udobni materijal koristio se samo za izradu muškog donjeg veša. Za žene je to značilo potpuni preporod jer su do tada nosile samo krute i neudobne, ali skuplje materijale. Jeftinijim žersejem Šanel se snabdela kada je zbog Drugog svjetskog rata došlo do nestašice skupih tkanina.

7.Ženski kostim

Ideju i za ovu modnu ikonu dizajnerka je pozajmila iz muške mode, odnosno muškog odela. Jaknica bez kragne, ispletenog materijala i s metalik dugmićima i suknja koja sužava, činile su kostim od tvida idealnim za žene koje su posle Drugog svetskog rata želele da izgrade karijeru u dominantno muškom poslovnom svetu. Kostim su, između ostalih, nosile Odri Hepbern, Grejs Keli i Džeki Kenedi.

10 najlepših žena svih vremena: Klasična lepota i prirodnost su dobitna kombinacija! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs