Dama sa stavom

5 razloga zbog kojih ćemo uvek obožavati Koko Šanel

Pozdravljamo stil Koko Šanel – vanvremenski, danas važan kao i na početku njene karijere i uvek naklonjen individui
Moda
23:06h
5 razloga zbog kojih ćemo uvek obožavati Koko Šanel

Koko Šanel (Coco Chanel) nije bila samo uticajni modni dizajner svog vremena. Ona nam je ostavila u nasleđe potpuno drugačiju predstavu o stilu, individualizmu i odnosu prema odeći. Da nije bilo nje, verovatno bi i danas nosile neudobne korsete, ne bi imale sigurnost koju pruža mala crna haljina, prigodna za najrazličitije prilike, niti bi imale tu savršenu proštepanu torbu koju možemo da nosimo i tokom dana i tokom večeri.

Koko je stvorila modu koja je nosiva, udobna praktična, ali i elegantna i primenljiva u najrazličitijim stilovima odevanja. To je žena koja je zauvek izmenila ne samo izgled mode, već i sam pogled na nju. Prva je počela da nosi pantalone u javnosti. Stvorila je malu crnu jaknu, koju možete nositi tokom 3 od 4 godišnja doba i učinila da lažni biseru budu društveno prihvaćeni. U to ime, podsećamo se njenih top 5 izuma, koji ma koliko nam danas izgledali obično, ne bi postojali da 1909 nije otvorena modna kuća Chanel, koja je sa pisti modu prenela među obične smrtnike.

Breton Top

Danas je crno-bela ili teget-bela majica na pruge komad koji svaka žena ima u svom ormaru. Jednostavan, a tako šik, ovaj gornji deo je nastao 20-ih godina prošlog veka, a inspiracija su bili francuski ribari kojima su majice na pruge bile znak prepoznavanja.

Jakna od buklea

Pomalo kockastog oblika, cardigan od vune je ostao komad koji dominira modnim svetom, menjajući se taman toliko da ne ostane puka kopija Madmazel Koko. Nastanak je vezan za prvo odelo koje Koko sašila, a koje se sastojalo od ove jakne i uske suknje.

LBD – Mala Crna Haljina

Njeno veličanstvo, mala crna haljina nije direktan izum Koko Šanel. Ona je jednostavno učinila besmrtnom. U vreme kada je komplet crna ili komplet bela odevna kombinacija bila nezamisliva, Koko je insistirala baš na njima.

Proštepana torba

Chanel 2.55 je torba o kojoj se i danas priča isto, ako ne i više, nego kada je došla na svet. Svaki brend, dizajner, modna kuća dali su svoju verziju besmrtne torbe, koja je smišljena iz čisto praktičnih razliga. Više o Chanel 2.55 možete pročitati ovde.

Ogrlice od lažnih bisera

Revolucija Koko Šanel se ogleda I u nakitu. Najjednostavniji način da transformišete outfit je uz pomoć nakita. Koko je znala vrednost biserne ogrlice, ali ne u materijalnom, već u stilskom smislu. Zato je ona prva dama iz visokih krugova koja je ponosno šetala svoje sjajne, lažne bisere.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs