NIJEDNA PRAVA DAMA NEĆE SEBI DOPUSTITI OVIH 5 ISPADA: One rade stvari bez preterivanja, jer, "malo je mnogo"

Svaka dama koja sebe naziva damom treba da zna ova pravila

Moda
Autor:
NIJEDNA PRAVA DAMA NEĆE SEBI DOPUSTITI OVIH 5 ISPADA: One rade stvari bez preterivanja, jer, "malo je mnogo"
Dama, Foto: Shutterstock

Maniri su suština elegancije i pravog stila, i mnoge žene razumeju da oni čine ključnu razliku u njihovom ponašanju i utisku koji ostavljaju na druge. Dok se savremeni svet često fokusira na skupu odeću, modne trendove i luksuzne torbice kao znak prestiža, prave dame znaju da je mnogo važnije kako se ponašaju i kako se izražavaju.

Biti dama nije samo stvar trenutne haljine ili modne kombinacije. To je kombinacija vrednosti, stila i manira koji odražavaju duboko poštovanje prema sebi i drugima. Prave dame se ističu svojim manirima, što podrazumeva ljubaznost prema drugima, eleganciju u svim situacijama, samopouzdanje i poštovanje.

Moda, Dama, Torba, Krokodilski desen, kaput, Koža, Jesen, Proleće, Beretka, Kapa, Mantil
foto: Shutterstock

Maniri su suptilan, ali snažan način izražavanja. Prave dame se ističu svojom sposobnošću da komuniciraju sa stilom i gracioznošću. To uključuje pažljivo izražavanje mišljenja, izbegavanje grubih ili nepristojnih komentara i sposobnost postavljanja granica bez povređivanja drugih.

1. Dame nisu opsednute režimom ishrane

Pored toga, maniri se ogledaju i u načinu kako se žena odnosi prema sebi. To podrazumeva brigu o svom izgledu i zdravlju, ali bez opsednutosti režimom ishrane. U današnjem društvu gde je fokus često na dijetama i različitim načinima ishrane, prave dame neće neprestano pričati o svojoj ishrani ili težini. One će se truditi da budu zdrave, ali to neće biti njihov glavni identitet ili tema kojom će opterećivati druge.

2. Bez srkanja i mljackanja

Maniri za stolom su odraz kulture i pristojnosti, a žene koje žele ostaviti dobar utisak moraju obratiti pažnju na svoje ponašanje dok jedu. Glasno srkanje i mljackanje nisu samo neprijatni za slušanje, već mogu ostaviti loš utisak na druge prisutne. Prava dama zna da uživanje u hrani može biti elegantno i tiho.

Žena, Devojka, Restoran
foto: Shutterstock

Jedan od ključnih saveta je da pričekate da se jelo ohladi pre nego što počnete jesti. Iako se možda ponosite činjenicom da volite vrelu kafu ili čorbu, takvo ponašanje treba ograničiti na privatni prostor. Svesno konzumiranje vrelih napitaka ili jela pred drugima može se smatrati nedostatkom bontona.

Takođe, tokom obroka važno je izbegavati glasno srkanje ili mlačkanje hrane. Umesto toga, koristite tihe i pristojne metode konzumiranja hrane. Apsolutno se preporučuje da ne pričate dok jedete, jer to ne samo da može dovesti do mrštenja ili izraza gađenja kod drugih, već i ometa prijatan razgovor za stolom.

3. Pravilno seče i jede

Sposobnost pravilnog sečenja i konzumiranja hrane takođe je deo manira za stolom. Prava dama se trudi jesti sa stilom i graciozno. Kada sečete meso, pridržavajte se pravila da nož ostaje u desnoj ruci, a viljuška u levoj. Nemojte menjati ruke posle svakog sečenja, već održavajte konzistentan redosled.

Ostali saveti uključuju izbegavanje oblizivanja prstiju, duvanja vrele hrane ili pića, i jeste hranu rukama, osim ako to nije deo specifičnog obroka kao što je sushi. Uvek koristite salvete i ubruse kako biste očuvali čistoću i pravilan izgled za stolom.

Jelo
foto: Shutterstock

4. Bez torbice na stolu

Sto je prostor koji je rezervisan za jelo, i postoji nekoliko razloga zašto ne biste trebali stavljati torbicu ili druge predmete na stol. Prvenstveno, torbica može biti leglo bakterija, i nije higijenski stavljati je pored hrane. Mobilni telefoni i torbe često su mesta gde se nakuplja prljavština, pa ih treba držati dalje od stola za jelo.

Po bontonu, torbicu nikada ne biste trebali stavljati na sto. Umesto toga, postoji deo stola namenjen za odlaganje torbi ili drugih predmeta. Ako takav prostor nije dostupan, možete torbu staviti na naslon stolice ili je držati u krilu tokom obroka. Ovo će pomoći održavanju higijene i bontona za stolom, što je važan deo ponašanja prave dame.

5. Bez previše parfema

Ukusi su različiti, pa zašto biste rizikovali da nekome pripadne muka u vašem prisustvu samo zato što ste tog dana rešili da se kupate u parfemu. Prava dama zna za odmerenost u svemu, pa će omiljeni parfem staviti samo na delove tela koji su idealni za to, poput predela iza ušiju, zglobova i na pregib lakta. Budite odmerene u svemu i nikada nećete pogrešiti.

U suštini, maniri su ono što ženu čini damom, a ne samo odeća ili skupa torbica. Prave dame se izdvajaju svojim ponašanjem, stavom i sposobnošću da ostave pozitivan utisak na sve oko sebe. Iako je važno brinuti se o svom izgledu i zdravlju, maniri ostaju temelj prave dame, čineći je otmjenom gospođom koja se ističe svojom elegancijom i dostojanstvom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs