halston

CEO SVET PRIČA O OVOM AMERIČKOM DIZAJNERU: Bio je njujorška ikona, a ovo su njegove najbolje kreacije! (FOTO)

Nova serija u režiji Rajana Marfija uzburkala je modni svet i podsetila nas na američkog modnog dizajnera koji je živeo i stvarao u Njujorku i proslavio de 70-tih godina prošlog veka.

Moda
10:54h Autor:
CEO SVET PRIČA O OVOM AMERIČKOM DIZAJNERU: Bio je njujorška ikona, a ovo su njegove najbolje kreacije! (FOTO)
Halston, Foto: Instagram /Halston

Projekat se bavi životom i radom Roja Halstona, verovatno najpopularnijeg američkog dizajnera sedamdesetih. Pošto u samoj seriji odeća zapravo nije u prvom planu (što je delom i šteta) donosimo vam neke od najvažnijih Halstonovih kreacija koje su definisale celu jednu eru.

KOŠULJA-HALJINA OD VEŠTAČKOG ANTILOPA

Halston je kreirao glamuroznu odeću za žene kao što su bile Bjanka Džeger, Elizabet Tejlori njegova bliska prijateljica Lajza Mineli, a sve sa idejom da osmisli svršenu haljinu za svakodnevni život. Upravo to jeste košulja-haljina (od veštačke antilop kože koja je razvijena u Japanu tokom ranih sedamdesetih). Legenda kaže da je Halston ovu tkaninu video prvo na drugom dizajneru Ajsiju Mijakiju, a da je 1972. godine napravio svoju prvu košulja-haljinu od ovog materijala - jedan od najslavnih komada sa njegovim potpisom koji je postao i simbol cele dekade. Sam kroj haljine preuzet je od muške košulje: karakteristična kragna, manžetne sa dva dugmeta, ravan kroj uz male modifikacije - kopčanje je počinjalo niže nego na muškim modelima košulja, a kaiš je isticao ženstvenenu siluetu. I da, haljina se mogla prati u mašini.

ŠEŠIR KOJI JE NOSILA ŽAKLINA KENEDI

Halston je svoje prve korake u modi započeo kao šeširdžija, nakon što se doselio u Njujork (rođen je u Ajovi, a studirao je u Čikagu). Radio je u poznatoj robnoj kući Bergdorf Goodman i postao slavan kada je Džeki Kenedi ponela njegov pillbox model na inauguraciji svog muža 1961. Halston se uz osmeh prisećao kako je tog dana duvao jak vetar i kako je Jackie držala šešir rukom tako čvrsto da ga je ulubila. Ipak, ceo svet je želeo da imitira Prvu damu - pa su oni koji su kopirali Halstonove modele čak dodavali i to ulubljenje.

KOSO KROJENE DRAPIRANE HALJINE

Halstonove haljine su jednostavno obavijale žensko telo i kretale se sa njim - što je bio jedan od njegovih najvećih uspeha kao dizajnera. Da bi se tkanina tako ponašala i isticala pokret, tkanina je morala biti sečena pod uglom, a sama haljina koso krojena. "Bacio bi parče kanine na pod, isekao ga, podigao i obavio ga oko tebe i voilà, to parče materijala je postajalo haljina,” prisetila se Pet Klivlend u dokumentarcu o legendarom dizajneru. U istom filmu, kustos njujorškog muzeja koji pripada Institute of Fashion Technology divi se Halstonovim krojevima. Kreator je često sve svodio na najjednostavnije forme i često šio od samo jednog komada tkanine uz reči "manje je više".

LUKSUZNI KAFTAN

U Halstonovoj izvedbi čak su i hipi kaftani izgledali poput večernjih haljina. Pravio ih je od skupocenih tkanina i insistirao da budu krojeni pod uglom od 45 stepeni kako bi zadržali fluidnost. Njegova čuvena kolekcija tye-dye kaftana predstavljena je 1970. Kostimografkinja Netfliks serije, Džerijana San Huan, rekreirala je deset ovakvih komada vodeći se Vog arhivama i muzejskim eksponatima. Među njima se u seriji pojavljuje i jedan original.

HALTER HALJINE

Holstonove večernje haljine pozivale su se na grčki ogrtač himation: otvorena leđa, dekolte, drapiranje. U njegovim rukama ovi motivi postajali su neverovatno senzualni, a njegova najpoznatija silueta jeste haljina sa jako tankim gotovo nevidljivim bretelama i takozvanim halter kopčanjem oko vrata koja se nosi isključivo bez grudnjaka. Upravo od ovakvih modela bila je sačinjena legendarna garderoba koju je Mišel Fajfer nosila u filmu "Lice s ožiljkom" 1982. Sam Halston nije učestvovao u pravljenju ovog filma ali su se kostimografi inspirisali upravo Halston glamurom sedamdesetih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs