Obratite pažnju

Žene sve ranije ulaze u menopauzu: Izbegnite ove glavne uzroke problema!

Istraživanje je pokazalo da je izlaganje određenim štetnim materijama bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika i to je uticalo na reproduktivne funkcije. Saznajte koje materije su u pitanju i gde se nalaze
Medicina
19:48h Autor:
Žene sve ranije ulaze u menopauzu: Izbegnite ove glavne uzroke problema!
Foto: Thinkstock

Nedavna istraživanja pokazala su da menopauza - koja označava kraj reproduktivnog doba za žene - nije određena samo godinama, već i izlaganjem pojedinim hemikalijama i štetnim materijama. Doktorka Amber Kuper sa Univerziteta Vašington smatra da pojedine hemikalije mogu da ubrzaju ulazak u menopauzu čak četiri godine!

Nikada neću imati decu zbog prerane menopauze: Kako se Amanda izborila sa teškim saznanjem!

Tim dr Kuper sproveo je istraživanje na 31.575 žena doba od 45 do 55 godina, a analiza urina i krvi pokazala je da su žene koje su imale veće koncentracije hemikalija, poput dioksina u pesticidima, ftalata u parfemima, plastici, kozmetici, spreju za kosu i druge pronađene materije, ulazile od 1,9 do 3,8 godina ranije u menopauzu od drugih žena. Istraživanje je pokazalo i da je izlaganje tim štetnim materijama bilo povezano i sa slabljenjem funkcija jajnika i to je uticalo na reproduktivne funkcije, piše Time.

Anketirane žene doba od 30 godina naviše koje su imale najviše štetnih materija u krvi i urinu, čak šest puta imaju više šansi da pre uđu u menopauzu od drugih.

"To je samo vrh ledenog brega", rekla je doktorka Kuper dodajući da ovo ne dokazuje direktnu povezanost između tih hemikalija i ranijeg ulaska u menopauzu. Ranije studije su povezale pojedine materije s lošim uticajem na reproduktivne hormone poput estrogena.

Žalfija: Moćni prirodni antibiotik i lek za ženske bolesti!

S obzirom na to da su mnoge od tih materija svugde oko nas, ženama ne ostaje nažalost puno prostora za delovanje. Doktorka Kuper zato savetuje izbegavanje mirisa koji sadržavaju ftalate, korišćenje kozmetike na prirodnoj bazi, one koja ne sadrži različite vrste pesticida i izbegavanje hrane pakovane u plastičnu ambalažu.

"Nije nam cilj da ikoga plašimo, već da samo podignemo nivo svesti o tom problemu", rekla je doktorka Kuper.

Pripremite telo za menopauzu: Pomoću 9 načina upravljajte njenim simptomima!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs