Pogledajte koji

Uvek vam je hladno ili vrućina: Iza ovoga se krije ozbiljan zdravstveni problem!

Vrućina upućuje na hormonalne promene povezane sa klimaksom, visok krvni pritisak, pojačan rad štitne žlezde te bakterijske ili virusne infekcije
Medicina
20:42h Autor:
Uvek vam je hladno ili vrućina: Iza ovoga se krije ozbiljan zdravstveni problem!
Foto: Shutterstock

Nije nimalo prijatno smrzavati se, dok je temperatura napolju dovoljno visoka za hodanje u kratkim rukavima. Ništa lepše nije osećaj vrućine i znojenje usred ciče zime...

Neprirodan osećaj temperature nije bezazlena stvar - često upućuje na zdravstvene probleme ili je povezan s umorom i stresom.

Kupinovo vino, lek koji prija svim čulima: Popravite krvnu sliku, ubrzajte metabolizam!

Vrućina upućuje na anemiju, hormonalne promene povezane sa klimaksom, visok krvni pritisak, pojačan rad štitne žlezde te bakterijske ili virusne infekcije, dok je za osećaj hladnoće neretko odgovorna anemija, smanjen rad štitne žlezde, pothranjenost te slaba cirkulacija uzrokovana manjkom kretanja.

Poželjno je obaviti sistematski pregled kako bi se ustanovio pravi uzrok i rešio problem.

Uzrok može biti i stres

Stresne situacije poput pretrpanog rasporeda i napornog posla odražavaju se na zdravlje. Ponekad se to manifestuje kao stalna temperaturna nelagoda. Ako se znojite dok ostali pojačavaju grijanje, a zdravstveno je s vama sve u redu, možda je vreme da usporite i uzmete godišnji odmor.

Orah i med: 10 recepata za izlečenje celog tela! (RECEPT)

Uzrok može biti i depresija

Ako je srce hladno, hladno je i telo, a to nema veze sa stvarnom temperaturom vazduha. Osećate li se usamljeno, neshvaćeno i depresivno, to je dovoljan razlog da vam ne bude i fizički ugodno. S druge strane, provođenje kvalitetnog vremena s dragim ljudima telu čini dobro.

Osećaj sreće reguliše telesnu temperaturu, pokazuju brojne studije.

Kako izbeći neugodne temperaturne valove?

Odeća i hrana igraju veliku ulogu u prilagođavanju spoljnim uslovima. U hladnim zimskim mesecima valja jesti toplu hranu poput supa i variva, a nije naodmet i povećati unos ugljikohidrata te koristiti više začina - naročito onih ljutih.

Mnoge bolesti kriju se iza umora: Jednostavan test otkriva koliko je vaše stanje ozbiljno!

Povrće, salate i uopšteno lagani obroci preporučuju se leti prilikom velikih vrućina. Takođe, sobna temperatura trebala bi biti između 21 i 24 stepena Celzijusa.

Psihološko stanje ima velik uticaj, pa je poželjna i autosugestija. Pomaže zamišljanje toplijih krajeva - dokazano je da ova metoda izlučuje hormon endorfin, zaslužan za regulaciju telesne temperature.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs