Ulje se pravi od ljutih crvenih paprika i odlično pomaže kod radikulitisa, miozitisa, neuralgije, reume i bolova u zglobovima. Ulje od ljutih paprika pripada grupi iritirajućih i ulja koje greju.
Poseduje nadražajno delovanje – širi kapilare, pojačava cirkulaciju krvi u gornjim delovima kože, pojačava vitaminski metabolizam i deluje na aktiviranje regenerativnih procesa epidermisa kože.
Za pripremu ulja od ljutih paprika potrebno vam je:
10 svežih crvenih ljutih papričica;
2 čaše maslinovog ulja;
staklena tegla od 1 litar.
Ljute papričice - najzdravija namirnica sveta: Leči čak 10 bolesti i čini čuda za čir na želucu!
Priprema:
Operite papričice, odsecite deo na kome se nalazi pantljika i sameljite ih na mašini za mlevenje. Dobićete oko jedne čaše isitnjene smese. Preručite u čistu staklenu teglu i prelijte uljem. Ostavite na tamno mesto (recimo u donji deo kuhinjskih elemenata).
Poslie 7 dana procedite sadržaj tegle kroz gazu ili plastičnu cediljku. Iskorišćenu smesu od paprike možete ostaviti u frižider i koristiti kao dodatak jelima, a crvenkasto ulje koristite za utrljavanje u kožu.
U početku utrljavajte ulje nekoliko puta dnevno kada imate bolove u zglobovima ili na nekim drugim delovima tela.
Nakon utrljavanja, obujte tople čarape ili hulahopke, ako su u pitanju noge. Utopljavajte i druge delove tela, u zavisnosti od lokacije bola – ruke, vrat, leđa.
Nakon nanošenja ulja, osetićete prijatno peckanje na koži. Vremenom možete smanjivati intenzitet nanošenja ulja. Posle mesec-dva, proceduru možete raditi jednom nedeljno, ako se jave ponekad bolovi u zglobovima zbog promene vremenskih uslova. Ulje čuvajte na tamnom mestu.
Pomešajte mlevenu papriku i maslinovo ulje: Bol u vratu nestaje zauvek! (RECEPT)