Moćni prirodni lek

Šta je kamfor i šta sve može da izleči: Nezasluženo pao u zaborav!

Koristi se i za masažu ili za obloge u slučajevima otoka ili upala, i pomaže kod bolnih promena mišića i zglobova kao i neuralgije i reumatskih bolova
Medicina
21:02h Autor:
Šta je kamfor i šta sve može da izleči: Nezasluženo pao u zaborav!
Foto: Thinkstock

Kamfor pripada skupu drevnih prirodnih materija, koje su se često koristile kroz istoriju kao lek ili začin, ali i sredstvo u ritualnim obredima za pročišćavanje prostora i kao sastojak materije za balzamovanje.

Tradicionalno se pravi od kamforovog drveta starijeg od 50 godina, velikog zimzelenog stabla koje raste u Aziji, ali od 1920-tih se izrađuje i sintetička verzija od terpentinskog ulja.

Kako se iznova prepoznaju njegove zdravstvene vrednosti, prirodni kamfor se koristi kao osveživač vazduha, jestivi kamfor ili kao lekovito eterično ulje.

Čisti sve organe, prečišćava krv: Ovaj recept je sve što će vam ikad trebati!

Foto: Thinkstock, Kamforovo drvo
Foto: Thinkstock, Kamforovo drvo

Kao lek, deluje kao blagi lokalni anestetik i antimikrobna materija. Efektan je kod probavnih tegoba za olakšavanje nadutosti, a pomaže u prevenciji i lečenju dijareje ili gastroenteritisa. Koristi se i za masažu ili za obloge u slučajevima otoka ili upala, i pomaže kod bolnih promena mišića i zglobova kao i neuralgije i reumatskih bolova.

Olakšava simptome prehlade i gripa, ublažavajući kašalj i otvarajući disajne puteve. Deluje i kod nervnih poremećaja kao tretman kod grčeva, epilepsije i mišićnih kontrakcija. Korisno je dezifekciono sredstvo, insekticid i germicid, pa se može koristiti za pročišćavanje vode, za odbijanje insekata u vazduhu ili namirnicama.

Sa ovim svojstvima odlično deluje i u kremama, losionima ili vodi za dezinficikovanje bakterijskih i gljivičnih infekcija na koži, kao i u lečenju dermatitisa, akni i ožiljaka. Postoje podaci i da korisno deluje protiv sitnih parazita na telu poput vaški i da ima povoljan učinak na rast kose.

Lovor leči čak 6 bolesti: Ali nipošto ga ne smete koristiti u ovom slučaju!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Navodi se i da deluje kod povećanja libida i to udisanjem, konzumacijom ili masažom, stimulišući delove mozga odgovorne za seksualne porive, podstičući hormone i povećavajući cirkulaciju.

Treba istaći da se u davna vremena prirodni kamfor koristio kao jestivi sastojak nekih slanih i slatkih jela i kao začin, a na isti način se u nekim zemljama koristi i danas.

Važno je napomenuti da svestranost kamfora može doći uz nuspojave, zbog njegove toksičnosti i to ako se koristi u većim količinama, pa je dobro pre korišćenja posavetovati se sa stručnim osobama. Posebno se naglašava se da se nikada ne nanosi na otvorene rane zbog mogućnosti povećanja nivoa toksina u krvi, a ne preporučuje se ni trudnicama, dojiljama i maloj deci, budući da su ove grupe posebno osetljive na nuspojave.

Budući da je lako zapaljiv, nije pogodan za grejanje ili kuvanje. U doba kada smo prezasićeni skupim sintetičkim preparatima, dobro je prisetiti se nekih tradicionalnih vrednosti koje su nezasluženo pale u zaborav.

Popijte samo jednu kašiku pred spavanje: Do jutra, otrovi iz jetre i creva biće isprani kao vodom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs