Naučite ih napamet

Preživljavanje na vrelom asfaltu: Rashladite se urgentno, sprečite toplotni udar!

Dugo izlaganje suncu i visokim temperaturama može dovesti do pregrevanja tela koje je opasno po zdravlje
Medicina
03:58h Autor:
Preživljavanje na vrelom asfaltu: Rashladite se urgentno, sprečite toplotni udar!
Foto: Shutterstock

Svi vole i jednako se oraspolože kada nastupi lepo i toplo vreme. Sunce je izvor prirodne svetlosti i energije, dobro utiče na zdravlje i raspoloženje, pa nije ni čudo zašto mu se svi raduju.

Bez obzira na njegovo povoljno delovanje na zdravlje i raspoloženje, treba imati na umu da sunce može biti uzrok mnogih zdravstvenih tegoba. Osim opasnosti da se pregori ukoliko se preterano koža izlaže sunčevim zracima, dugo i ekstremno izlaganje suncu pri višim temperaturama može dovesti do pregrevanja tela koje je po zdravlje opasno.

Uzrok raka leži u hrani: Ovo je najgora stvar koju sebi možete da uradite!

Simptomi toplotnog udara nisu „univerzalni“ odnosno, svaka osoba može imati drugačije simptome. Najčešći su: glavobolja, vrtoglavica, dezorjentacija, uznemirenost, konfuzija, tromost ili premor, vrela, suva koža koja se ne znoji, visoka telesna temperatura, gubitak svesti, ubrzan rad srca i halucinacije.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

To je ozbiljan poremećaj koji može dovesti do smrtnog ishoda i zato ga je potrebno lečiti odmah. Važno je prepoznati ga i odmah zvati hitnu pomoć. Dok čekate da hitna pomoć stigne odmah uvedite osobu u zatvoren prostor, uklonite odeću i pažljivo je poprskajte hladnom vodom, kako bi se izazvalo znojenje.

Na prepone i pazuh stavite led ili hladan peškir. Osoba bi trebalo da leži sa blago podignutim stopalima. Lekar će proceniti da li je potrebno primeniti i intravensku infuziju kako bi se nadoknadili elektroliti i tečnost. Ukoliko lekar smatra da ova mera nije potrebna, osobi koja je doživela toplotni udar možete dati napitak za rehidrataciju ili vodu. Savetuje se odmaranje. Osoba koja je doživela toplotni udar može imati skokove i padove temperature nedeljama nakog njega.

Šta krijete od drugih: Test mađarskog psihijatra iz 1935. godine otkriva! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Evo kako da se zaštitite:

1. Pijte što više tečnosti ukoliko se nalazite napolju. Najbolje je piti čistu vodu, a izbegavati čajeve, kafu i alkohol budući da oni mogu dovesti do dehidratacije. Oni koji na vrućinama piju alkohol, 15 puta su osetljiviji na toplotni udar od onih koji ga ne konzumiraju.

2. Nikada ne ostavljajte decu, starije niti kućne ljubimce u kolima.

Rak grlića materice ubije najviše žena u Srbiji: Najefikasnija prirodna preventiva!

3. Ukoliko se pojačano znojite, tako gubite soli, odnosno elektrolite i potrebno je da ih nadoknadite tako što ćete uz vodu uzimati manje količine hrane, a češće, ili pripremiti posebne napitke za nadoknadu elektrolita koji su napravljeni za tu namenu i mogu da se kupe u apotekama. Žeđ je prvi znak dehidratacije. Potrebno je piti dovoljnu količinu vode pre nego što se oseti žeđ kako bi se sprečila dehidratacija tela.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Izbegavajte tešku hranu koja je bogata proteinima, budući da to može povećati temperaturu tela koja se oslobađa za vreme metabolizma, odnosno „prerađivanja” obroka u organizmu.

5. Kod oblačenja savetuje se lagana garderoba u svetlijim bojama, od čvrste tkanine…

6. Izbegavati preteranu fizičku aktivnost i ostaviti je za hladnije dane.

7. Ukoliko ste izloženi direktno suncu, nosite naočare, šešir i budite pod suncobranom.

8. Nemojte odjednom da ostanete dug period napolju ukoliko je vreme izuzetno toplo. Bolje je polako se prilagođavati na njega i postepeno produžavati vreme boravka na suncu kako bi se telo naviklo na toplotu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

9. Za vreme aktivnosti na otvorenom, pijte što više tečnosti i poprskajte se s vremena na vreme vodom kako biste pomogli telu da se hladi.

10. Kada je vreme izuzetno toplo i vlažno, potrudite se da provedete što više vremena u zatvorenom rashlađenom prostoru (izbegavajte da izlazite iz zatvorenih prostorija kada je sunce najjače, odnosno od 10-15h).

11. Ukoliko imate neko hronično oboljenje posavetujte se sa lekarom kako bi vam dao dodatna uputstva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs