Zapamtite ih

Po receptu naših baka: 4 narodna leka protiv upale grla i prehlade! (RECEPT)

Posebnost ovih pet je to što ispunjavaju stroge kriterijume naučnih istraživanja
Medicina
11:44h Autor:
Po receptu naših baka: 4 narodna leka protiv upale grla i prehlade! (RECEPT)
Foto: Thinkstock

Narodnih lekova za prehladu i grlobolju ima zbilja mnogo, ali posebnost ovih pet je da su prošli stroge kriterijume naučnih istraživanja.

Zapamtite ih:

1. Ruski napitak od rena

U čašu tople vode dodajte jednu kašiku rendanog svežeg rena, jednu kašičicu meda i jednu kašičicu mlevenih karanfilića. Promešati. Polako ga pijuckajte i dalje mešajući da se ren ne slegne na dnu.

Lišće ovog voća zalijte vrućim pivom, pa skuvajte: Vaše telo će doživeti čudo! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Čaj od slatkog korena ili sladića

Slatki koren ima anestetički učinak, on umiruje nadraženo grlo i suzbija kašalj. Aktivna materija u njemu je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera. Glicirizin ima brojne lekovite efekte na telo, što čini sladić vrednom biljkom za mnoga oboljenja. Upotrebljavajte ga umereno jer može povisiti krvni pritisak.

Za pripremu čaja prelije pola kašičice suvog korena sladića sa 1,5 dcl ključale vode, ostavite poklopljeno 5 minuta i zatim procedite i pijte. Pijte maksimalno 3 šoljice na dan do mesec dana.

Za 8 nedelja zablistajte kao Jelena Đoković: Najbolji prirodni recept za blistavu kožu! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3. Sirup od luka protiv kašlja

Stavite 6 naseckanih glavica žutog luka u posudu i dodajte pola šoljice meda. Kuvajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procedite. Uzimajte u redovnim intervalima, po mogućnosti toplo.

4. Sredstvo od žalfije za ispiranje grla

Nemački lekari u slučaju upale grla i krajnika često preporučuju vruće sredstvo od žalfije za ispiranje ždrela.Upotrebite jednu do dve kašičice osušenih listića žalfije na šolju ključale vode. Ostavite da se natopi 10 minuta. Nemojte davati medicinske doze žalfije deci mlađoj od dve godine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs