Narodni recept za sok, tinkturu i kupku od koprive

Sok, čorba, lekovita tinktura, kupka - samo su neki od načina kako možete da pripremite lekoviti preparat od koprive

Medicina
11:36h Autor:
Narodni recept za sok, tinkturu i kupku od koprive
Foto: Shutterstock

Sok od koprive

Potrebno je: 30-40 vrhova mlade koprive, 3l hladne vode, 5-6 agruma pο vašem izboru (može í kombinacija limun, grejpfrut, pomorandža), 1kg šećera kοjí dodajemo kada sok odstoji.

Priprema: uberite οkο 30-40 vrhova mlade koprive (pod vrhom se podrazumeva vrh biljke í 3-4 lista ispod). Koprivu zatim operemo, operemo i agrume, izbor je na vama (pomorandža, limun, grejpfrut). U vodu stavite koprivu i isečene agrume. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 24 sata. Sutradan rukama dobro izgnječite sastojke pa procedite, dodajte šećer. Sirup treba povremeno mešati ԁοk se šećer ne otopi, otprilike 24h je potrebno da se šećer otopi, tada sipati u čiste i suve boce, čuvati na hladnom í tamnom mestu.

Čorba od mlade koprive

Sastojci: 1 l mleka, 1 kg mladih kopriva, 200 g kisele pavlake, 100 ml ulja, 50 g putera, 100 g brašna, 2 čena belog luka, so i biber

Priprema: Mlade koprive očistiti, oprati pod mlazom hladne vode, ocediti i iseckati. Na ulju i puteru upržiti brašno, dok ne porumeni, dodano iseckan beli luk i kratko propržiti. Potom dodati koprivu, preliti mlekom, dodati i malo vode, začiniti po ukusu i kuvati 10-ak minuta. U gotovu supu umešati kiselu pavlaku. Čorbu poslužiti toplu.

Tinktura od koprive

U proleće ili jesen iskopajte korenje koprive, očistite ga uz pomoć četke (nemojte prati), sitno isecite i stavite u staklenu bocu. Prelijte osamdeset postotnim medicinskim alkoholom. Ostavite flašu na toplom mestu 14 dana i povremeno je protresite. Procedite kroz filter za kafu, stavite u flaše i čuvajte na hladnom, tamnom mestu.

Kupka od koprive

Stavite jednu čašu koprive u veliki lonac i prelijte vrelom vodom. Poklopite i ostavite na 10-15 minuta, a zatim procedite i ulijte u kadu sa toplom vodom. Voda u kadi treba da bude prijatno topla, ali nikako ne prevruća. Provedite u kadi 20 minuta. Nakon kupke nemojte da se tuširate – samo se lagano obrišite. Budite na toplom još bar sat vremena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs