Žensko zdravlje

Mitovi o menopauzi: Šta sve nije normalno tokom ovog perioda?

Uz gubitak menstruacije, žene se suočavaju i s drugim mnogobrojnim simptomima koji odjednom počinju da im otežavaju svakodnevicu
Medicina
19:50h Autor:
Mitovi o menopauzi: Šta sve nije normalno tokom ovog perioda?
Foto: Thinkstock

Fiziološke promene kroz koje žene prolaze u menopauzi uzrokovane su prestankom lučenja polnih hormona iz jajnika, posebno estrogena, a tom periodu prethodi višegodišnje razdoblje u kom jajnici postepeno gube svoju normalnu funkciju.

Uz gubitak menstruacije, žene se suočavaju i s drugim mnogobrojnim simptomima koji odjednom počinju da im otežavaju svakodnevicu. To su najčešće hroničan umor, napetost i razdražljivost, nesanica, talasi vrućine, noćno znojenje i gubitak libida, ali se pojavljuju i stanja urogenitalne atrofije, osteoporoze, gojaznost, kardiovaskularna, pa ponekad i zloćudna oboljenja. Međutim, menopauza je deo života i zdravijim načinom življenja svaka žena može da joj se prilagodi i da opet uspostavi normalan životni ritam.

Mit: Nagli izostanak menstruacije

Iako većina žena to tako zamišlja, činjenica je da promene u ciklusima mogu da se događaju tri do pet godina tokom priprema za menopauzu, a sve zbog fluktuacije u jajnicima. Kako jajnici ponekad rade brže, a ponekad usporavaju, menja se i nivo hormona, pa se ciklusi skraćuju ili opet vraćaju na duži razmak. Treba da znate da je prosečna starosna dob za ulazak u menopauzu 51. godina života.

Mit: Sve žene podjednako osećaju navale talasa vrućine

Prema nedavno objavljenoj studiji na Univerzitetu u Pensilvaniji, oko tri odsto žena uopšte ne doživljava talase vrućine, odnosno valunge. Dalje, oko 17 odsto žena tokom menopauze prolazi kroz blage valunge, ostale osećaju umerene ili jake talase vrućine. Studija je takođe pokazala da oko 15 odsto žena, nažalost, valunge oseća ostatak života. Frustrirajuće je takođe to što do danas lekari nisu do kraja otkrili zašto se valunzi pojavljuju iako je pronađena veza u delu mozga koji služi kao regulator telesne toplote zaslužan za iznenadne talase vrućine. Drugi okidač je svakako stres, a nije zgoreg da simptome uporedite s majkom, jer ima nešto i u genetici.

Mit: Nema načina za borbu s valunzima

Osim terapija, o kojima odluku treba da donesete s lekarom, postoje biljne tablete koje mogu da ublaže sve nuspojave menopauze. Osim toga, valunge možete lakše da pretrpite ako se slojevito oblačite, tako da uvek budete spremni, a noći će biti lakše u nešto hladnijoj sobi. Takođe, preporuke su da pre spavanja ne pijete topla pića koja će vas dodatno ugrejati.

Mit: Hormonske terapije prave više štete nego koristi

Nisu za svaku ženu, ali nekima terapija estrogenom može da bude od velike pomoći. Kao što ćete i saznati u razgovoru s lekarom, hormonske terapije estrogenom ne preporučuju se ženama s određenim zdravstvenim stanjima jer mogu da pojačaju rizike. Ako na primer imate probleme sa krvnim sudovima, estrogen može još više da začepi arterije i da pojača rizik za zdravlje srca. U takvom i nekim drugim slučajevima hormonska terapija se ne preporučuje ženama u kasnim 50-ima ako imaju povišeni holesterol, puše ili imaju istoriju nekih ozbiljnijih bolesti, poput raka dojke.

Rak dojke ubije 1.600 žena u Srbiji: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo!

Mit: Menopauza uništava libido

Ovaj mit je polovično tačan jer se zapravo ne radi o uspavanom libidu, već o problemu sa suvoćom vagine zbog pada estrogena. Zbog toga je ženama odnos jako neprijatan, ali to može da se reši uz lubrikante.

Mit: Menopauza i višak kilograma idu ruku pod ruku

Poznato je da ulaskom u menopauzu kilogrami idu teže dole, a tako ih je lako nataložiti. Menopauza je generalno životni period u kojem žena mora posebno da se posveti zdravom načinu životu, a to podrazumeva fizičku aktivnost i uravnoteženu ishranu, a onda se ni kilogrami neće gomilati tako lako.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs