Revolucionarno otkriće

Menopauza nije kraj: Pronađen način da se vrati plodnost starijim ženama?

Naučnici su uzeli obogaćenu krvnu plazmu i ubrizgali je u jajnike žena kod kojih je proces menopauze već počeo. Ustanovili su da se nakon postupka menstrualni ciklus ponovno uspostavlja
Medicina
10:54h Autor:
Menopauza nije kraj: Pronađen način da se vrati plodnost starijim ženama?
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Naučnici su objavili da su otkrili način kako da preokrenu proces menopauze. Otkriće je odmah proglašeno jednim od najvećih u poslednje vreme.

Prvi testovi pokazuju da im je pošlo za rukom da "pomlade" ženine jajnike pomoću tretmana krvlju koji se inače koristi za brže zaceljivanje rana. Kod mnogih žena, uključujući i jednu 40-godišnjakinju koja je pre par godina ušla u ranu menopauzu, menstrualni ciklus je ponovno uspostavljen.

Oterajte prevremenu menopauzu: Rešenje je u ovom ruskom čaju! (RECEPT)

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Atine predstavljeno je na godišnjem susretu Udruženja evropskih lekara humane reprodukcije i embriologije održanom u Finskoj, piše The New Scientist.

Naučnici su uzeli obogaćenu krvnu plazmu koja podstiče rast tkiva i tako pospešuje zaceljivanje oštećenih kostiju i mišića. Tu plazmu su ubrizgali u jajnike žena kod kojih je proces menopauze već počeo i ustanovili da se nakon postupka menstrualni ciklus ponovno uspostavlja.

Iz tih ponovno pokrenutih menstrualnih ciklusa naučnici su uspeli da prikupe i oplode jajne ćelije koje će kasnije, nadaju se lekari, biti moguće usaditi u matericu. Ovaj poslednji korak još nije potvrđen u praksi.

Sterilitet kod žena: Koji su najčešći uzroci?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs