Probajte

Lečenje seboreje: Četiri proverena prirodna preparata koja čine čuda! (RECEPT)

Ukoliko muku mučite sa seborejom probajte lečenje prirodnim lekovima koji su do sada pomogli mnogima
Medicina
20:18h Autor:
Lečenje seboreje: Četiri proverena prirodna preparata koja čine čuda! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Lečenje seboreje pre svega uključuje angažovanu i pravilnu negu. Koriste se blagi sapuni ili mleko za čišćenje kože, te se nakon tretmana obavezno koža ispira mlakom (nikako hladnom) vodom.

Naime hladna voda dodatno pojačava lućenje masnoća pa je treba izbegavati. Kosu treba prati u skladu sa količinama i brzinom izlučenog loja, preporučuju se blaži šamponi ukoliko se kosa pere češće.

Seboroični dermatitis treba lečiti kao i svaku drugu bolest, podjednako spolja i iznutra. Zato je veoma važan i način ishrane koji u mnogome doprinosi uspešnosti u terapiji seboreje.

Uporna seboreja: Simptomi, uzrok nastanka i lečenje!

Dokazano je da se seboreja simptomi pojačavaju konzumiranjem masne i prezačinjene hrana, kao i šećerima, mlekom i soli koje stimulišu lučenje masti, pa je opšti savet da pomenute namirnice izbacite iz upotrebe. Ishrana kod seboreje treba da se bazira na svežem i barenom povrću, zatim voću, ribi pripremljenoj u foliji, žitaricama, mahunarkama uz semenke bundeve, lana i susama uz nezaoblazno maslinovo i laneno ulje. Kada je reč o mineralima i vitaminima, naročito su korisni C, A, E, D kao i cink i gvožđe.

Čaj od žalfije

Veoma je delotvoran za ispiranje kože zahvaćene seborejom, naročito kad je u pitanju seboreja vlasišta.

Priprema: Malu kašičicu sitno iseckane biljke prelijte sa 2 dl vode i ostavite poklopljeno da odstoji 30 minuta. Procedite čaj od žalfije i isperite obolele delove kože i vlasišta, pa pričekajte 15-ak minuta. Nakon tretmana kosu isperite mlakom vodom.

4 činjenice o medu koje niste znali: Ublažava kašalj i iritaciju grla, leči rane na koži!

Losion od peršuna

Priprema: U 1,5 dl proključale vode stavite kašiku iseckanog peršuna i listove zelene salate (10-tak komada). Pustite da ključa narednih petnaestak minuta, sklonite sa vatre i sačekajte dok se skroz ne prohladi. Odmah po pranju kose koristite losion i to na način da ga dobro utrljate u vlasište i ostavite na kosi da deluje narednih deset do petneast minuta. Kosu dobro isperite vodom.

Losion od koprive, čička i kamilice

Priprema: Uzmite po 5 kašika lista koprive, lista čička i cveta kamilice te ih prelijte sa 12 dl proključale vode i ostaviti da ostoji petnaest minuta. Procedite i dodajte 3 dl vinskog sirćeta nakon čega trebate dobro promešati. Natopite vatu losionom i svako jutro i veče nanosite losion na koren kose, narednih 20 dana.

Sprečite oticanje nogu: Spas je u ovom domaćem napitku! (RECEPT)

Čičkovo ulje lek za seboreju

Priprema: Uzmite šaku sitno iseckanog i suvog semena čička te ga prelijte sa malo alkohola (90 procentnog) i ostavite da odstoji dve sedmice. Nakon toga dodajte mu pola litre maslinovog ulja. Ostavite 4 nedelje na toplom mestu i povremeno mućkajte. Flašu sa uljem zatvorite izbušenim papirom ili gazom umesto sa čepom, da bi alkohol mogao da ispari.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs