Saznajte

Kanabis u službi lečenja: Pomaže kao ni jedan lek do sada!

Dugo zabranjivani kanabis bi mogao biti legalizovan zahvaljujući svojim lekovitim svojstvima
Medicina
08:36h Autor:
Kanabis u službi lečenja: Pomaže kao ni jedan lek do sada!
Foto: Thinkstock

Neke od bolesti kod kojih kanabis pomaže su rak i hemoterapija

Indijska konoplja je najviše poznata po svom delovanju protiv raka, zbog čega je brojni oboleli pokušavaju ilegalno nabaviti.

U istraživanjima je dokazano da konoplja zaista ima antitumorska svojstva, ublažava bol i vraća apetit obolelim od karcinoma. Aktivne tvari iz kanabisa – kanabinoidi – ublažavaju mučninu i povraćanje tokom hemoterapije i sprečavaju neželjene posledice.

Astma

Aktivni sastojci kanabisa proširuju disajne puteve, zahvaljujući čemu ublažavaju napade astme.

Glaukom

Istraživači još od sedamdesetih godina uveravaju da je medicinski kanabis delotvoran protiv glaukoma, jednog od vodećih uzroka slepila. Kanabis smanjuje očni pritisak koji uzrokuje oštećenje optičkog živca.

Artritis

Medicinski kanabis koristan je protiv hroničnih bolova. Pacijenti sa reumatoidnim artritisom navode da im kanabis ublažava bol i upalu te da im pomaže da bolje spavaju.

Majka devojčice obolele od tumora: Ulje kanabisa mi je spasilo dete!

Multipla skleroza

Studija dovršena ove godine pokazala je da kanabis pomaže obolelima od multiple skleroze sa mišićnim grčenjem.Većina oboljelih tvrdi da im kanabis ublažava bol u rukama i nogama.

Alchajmerova bolest

Skrips Resrč Instit u Kaliforniji 2006. je otkrio da THC, aktivna tvar u kanabisu usporava nastanak Alchajmerove pločica u mozgu. Takođe, usporava stvaranje skupova belančevina koje narušavaju spoznaju i pamćenje.

Epilepsija

Istraživanje koje su proveli istraživači pri Virdžinija Komenveltu utvrdilo je da sastojci u prirodnom kanabisu igraju važnu ulogu u sprečavanju epileptičnih napada.

Depresija

Istraživanje iz 2005., koje je obuhvatilo 4400 učesnika, utvrdilo je da povremeno korištenje kanabisa smanjuje depresiju i teskobu.

Zabrana kanabisa

Dr Lester Grinspon, profesor na Harvardu, kaže da iako mnogi farmaceutski lekovi uzrokuju značajne neželjene popratne pojave, pa čak i smrt, nijedan čovek nije umro od kanabisa. Pa zašto onda mnoge zemlje i dalje ne dozvoljavaju upotrebu kanabisa u medicinske svrhe? Krivica bi mogla da leži na farmaceutskoj industriji i njenom snažnom uticaju na političare.

Konoplja uzgajana u Jugoslaviji: Zvali smo je Veselica i od nje pravili med i rakiju!

Jer kada bi medicinski kanabis bio legalno dostupan, prodaja određenih lekova bi opala i prihodi farmaceutskih kompanija bi se smanjili.

Britanski istraživači tvrde da je kanabis mnogo manje štetan po zdravlje ljudi nego alkohol i nikotin, koji su legalni. Iskustva Dr Hanuš se već 43 godine bavi istraživanjem i primenom kanabisa u medicinske svrhe, dok je njegov kolega Kanađanin dr Pol Hornbi u istom poslu – 15 godina.

Kroz Polovu ordinaciju prošlo je oko 4.000 ljudi, a kao o najsvetlijem primeru iz prakse priča o jednoj 14-godišnjoj devojčici koja je pre dolaska kod njega svaki dan imala epileptične napade.

“Kada je videla da nikakvi lekovi ne pomažu, majka ju je dovela kod mene kako bih joj propisao oralnu upotrebu kanabisa. Prvi efekti pojavili su se svega dve nedjelje od dolaska… Baš toliko je trebalo da se napadi drastično smanje! Lekari nisu verovali da će devojčica doživjeti 15., a ja sam je pre nekoliko godina izveo na maturu! Od našeg prvog susreta prošlo je osam godina. Ona danas ima svega dva puta mesečno napade. Mnogo je takvih priča… Imao sam i pacijenta koji je sa 160 centimetara visine i težinom od 116 kilograma terapijom kanabisa spao na 75 kilograma”, objašnjava dr Hornbi.

Ključni uzrok raka dojke: Pijete ga svaki dan, a niste toga ni svesni!

“Za razliku od “regularnih” lekova, kanabis nema neželjene efekte! Stotine dece obolele od raka u Izraelu lečene su kanabisom i efikasnost izlečenja je 90 odsto! Kažite mi, koliko lekova ima takav efekat? Meni ne treba novac, ja sam entuzijasta koji čeka samo jednu nagradu – da svugde u svetu kao u Češkoj bude legalizovana upotreba kanabisa u medicinske svrhe”, kaže ovaj češki naučnik koji godinama radi na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Dodaje da bi dr Hanuša trebalo nominovati za Nobelovu nagradu za istraživanja koja je sproveo na kanabisu.“Rezultati do kojih je došao sa svojim kolegama trebalo bi da budu treće najveće otkriće svih vremena, odmah pored otkrića insulina i DNK”, dodaje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs