Obratite pažnju

Kada posumnjate na bolest štitne žlezde: Šta je hipertireoza, simptomi i lečenje!

Izlučivanje hormona iz štitaste žlezde, ili njihovo oslobađanje iz nje, može biti povećano, pa dolazi do širokog spektra različitih simptoma
Medicina
10:24h Autor:
Kada posumnjate na bolest štitne žlezde: Šta je hipertireoza, simptomi i lečenje!
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Hormoni koje produkuje štitasta žlezda su tiroksin i trijodtironin i oni u velikoj meri učestvuju u normalnom funkcionisanju metabolizma.

Kod nekih stanja, izlučivanje hormona iz štitaste žlezde, ili njihovo oslobađanje iz nje, može biti povećano, pa dolazi do širokog spektra različitih simptoma.

Hipertiroidizam predstavlja skup simptoma nastao zbog povećanog nivoa lučenja i olsobađanja tiroidnih hormona od strane štitaste žlezde. Ovo stanje treba razlikovati od tireotoksikoze kod koje je funkcija lučenja hormona od strane štitaste žlezde normalna, ali postoji povećano lučenje ovih hormona sa drugih mesta u organizmu (neki tumori koji produkuju hormone), ili se hormoni oslobadjaju iz same žlezde prilikom destrukcije njenog tkiva zbog bilo kog uzroka.

Međutim, najveći broj lekara poistovećuje termine hipertiroidizam i tireotoksikoza. Najčešće se hipertiroidizam javlja kod difuzne toksične strume (Gravesova bolest), nodozne toksične strume (Plummerova bolest) i kod tiroidnih adenoma. Graves-Bazedovljeva bolest je najčešći uzrok povećanog lučenja hormona štitaste žlezde u organizmu i predstavlja autoimuno oboljenje štitaste žlezde (organizam pravi antitela protiv sopstvenih tkiva). Najčešće spominjana antitela au antitireoglobulinska antitela i antiperoksidana antitela. Ona povećavaju lučenje hormona iz štitaste žlezde, zajedno sa sintezom hormona u tkivu žlezde.

Kada lice žene počinje da stari: Prvi vidljivi znaci!

Uzrok nastanka Gravesove bolesti nije u potpunosti poznat, ali se pretpostavlja da postoji nasledna predispozicija. Statistički podaci pokazuju da Gravesova bolest predstavlja 70 odsto uzroka svih oblika hipertiroidizma. Godišnje se javlja na svakih 500 ljudi, a češća je njena pojava među pripadnicima bele populacije, azijatima, nego među pripadnicima crne populacije. Takođe, oko pet puta češće se javlja kod osoba ženskog pola, nego kod osoba muškog pola.

Kako se manifestuje Graves Bazedovljeva bolest?

Simptomi i znaci povećanog nivoa tiroidnih hormona u krvi najčešće su anksioznost i nervoza, hiperaktivnosts, labo podnošenje toplote, gubitak telesne težine i pored povećanog apetita, nepravilni menstrualni ciklusi (oligomenoreja), tremor (nevoljni trzajevi šaka), koža je topla i postoji povećano znojenje (hiperhidroza), osećaj lupanja srca (palpitacije), javlja se povišen krvni pritisak (hipertenzija), javlja se ubrzan rad srca (tahikardija), javlja se ubrzano disanje (tahipneja), mišićna slabost, postoji otok sa prednje strane vrata (gušavost), oči su izbuljene (egzoftalmus), postoje otoci na šakama i stopalima, kosa i nokti postoju lako lomljivi, veoma često se javljaju brze promene raspoloženja, može doći do kompresije okolnih tkiva i organa uvećanom žlezdom, pa se javlja disfagija (otežano gutanje), dispneja (otežano disanje) i promuklost, postoji i izražen estetski efekat uvećane žlezde, naročito kod osoba ženskog pola.

Srčani udar se može predvideti mesecima pre: Kosa vas upozorava, a evo i kako!

Kako se postavlja dijagnoza Gravesove bolesti?

Anamneza sa tipičnom kliničkom slikom i objektivnim pregledom je dovoljna da se posumnja na Gravesovu bolest. Potrebno je načiniti laboratorijske pretrage u smislu nivoa tiroidnih hormona i TSH (tireostimulišući hormon) u krvi. Rade se serološki testovi čija je svrha dokzivanje prisustva autoantitela u krvi. Rutinski se vrše i ultrazvuk štitaste žlezde i scintigrafija sa radioaktivnim jodom koja pokazuje pojačano nakupljanje joda u žlezdi. Vrlo retko se koriste skener (kompjuterizovana tomografija) i nuklearna magnetna rezonanca, i oni su rezervisani za slučaje kompresije ostalih tkiva i organa i za preoperativnu pripremu.

Kako se leči Gravesova bolest?

Simptomatska terapija podrazumeva primenu beta blokatora. Antitiroidni lekovi (metamizol i propiltiouracil) deluju tako što usporavaju i sprečavaju sintezu hormona štitaste žlezde, pa se samim tim svi simptomi i znaci smanjuju, ili nestaju. Terapija radioaktivnim jodom se često koristi (radioaktivni jod uništava tkivo štitaste žlezde i time se smanjuju simptomi i znaci pojačanog dejstva njenih hormona). Kod hipertiroidizma dece, trudnica, izraženih struma i kod pacijenata koji odbijaju terapiju radioaktivnim jodom dolazi u obzir hirurško lečenje koje podrazumeva subtotalnu i totalnu tiroidektomiju (hirurško otklanjanje tkiva štitaste žlezde).

Usporite starenje i podmladite mozak: Ovo je najbolja preventiva za mentalne bolesti!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs