Obratite pažnju

Bolest koja napada svaku 4. ženu: Najbolji način da je izbegnete!

Aktiviranje mišića smanjuje pritisak sa kostiju, pa se tako značajno usporava gubitak koštane mase
Medicina
01:16h Autor:
Bolest koja napada svaku 4. ženu: Najbolji način da je izbegnete!
Foto: Thinkstock

Svaka četvrta žena koja je napunila 65. godina boluje od osteoporoze kuka ili kičme, zbog poremećaja gubitka koštane mase.

Bolest se retko javlja pre 7. decenije zato što se prethodnih godina koštana masa polako gubi. Zato je baš sada pravo vreme da počnete da mislite o tome i sprečite osteoporozu!

1. Kalcijum i vitamin D

Ženama u pedesetim godinama je potrebno oko 1200 mg kalcijuma dnevno. Da biste podmirili nevnu dozu, pijte jogurt i jedite pahuljice sa dodatkom kalcijuma. Od ostalih namirnica, odlični izvori kalcijuma su kelj, badem, sardina, losos, čia semenke, susam, tofu sir i sojino mleko.

Ako ste tokom leto obezbedili dovoljno vitamina D iz sunca, učinili ste odličnu stvar za svoje kosti, jer sunčanje pomaže skeletu da lakše upije kalcijum.

Očistite arterije, sačuvajte srce i jetru: Čudesna tečnost izbacuje masnoće!

2. Vežbanje

Kombinacija treninga snage i kondicije poboljšava pokretljivost, mišićnu snagu i držanje, što smanjuje rizik od padova i lomova. Takođe, aktiviranje mišića smanjuje pritisak sa kostiju, pa se tako značajno usporava gubitak koštane mase.

3. Što manje kofeina

Brojna istraživanja utvrdila su vezu između unosa previše kofeina i povećanog rizika od lomljenja kuka kod starijih žena. Nemojte piti više od tri male šoljice kafe dnevno, odnosno 300 mg kofeina. Imajte u vidu da kofein svakodnevno unosimo i na druge načine - kroz energetska pića, dodatke ishrani i pojedine lekove.

6 teških otrova koje svakog dana unosite u telo: Truju vas u vašoj kući!

4. Premalo kilograma

Ukoliko ste previše mršavi, vrlo je verovatno da vaše kosti ne dobijaju dovoljno proteina. Takođe, ako ste stalno na dijeti, vaše kosti postaju slabije, pa se rizik od osteoporoze povećava.

5. Pravi način ishrane

Poznato je da su omega-3 masne kiseline i monozasićene masti odlične za zdravlje srca, ali mnogo ljudi ne zna da one mogu i da ojačaju kičmu. Istraživanja su pokazala, na primer, da Grkinje koje u ishrani koriste dosta ribljeg i maslinovog ulja, a vrlo malo crvenog mesa, imaju najgušće kosti.

Probajte da zamenite uobičajene masnoće i ulja sa 8 do 10 kašičica maslinovog ulja dnevno, a nedeljno pojedite dva do tri riblja obroka. Crveno meso konzumirajte jednom nedeljno.

Tajna stara 2.000 godina: Ovako su Grkinje podmlađivale kožu! (RECEPT)

6. Zabranjeno pušenje

Nikada nije kasno da prestanete da pušite! Imajte u vidu da nakon godinu dana od prestanka pušenja, gustina kostiju se znatno pojačava kod žena u menopauzi.

Budite svesni da pušenje šteti svim organima u telu, pa tako i kostima, jer nikotin može da ošteti ćelije odgovorne za obnavljanje kostiju, a pušenje čak i povećava rizik od lomova!

Pogledajte šta pušenje radi vašem izgledu: Sigurno ćete baciti cigarete! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs