Obratite pažnju

6 razloga zašto vaši intimni delovi čudno mirišu

Svaka žena, bez izuzetka, jednom godišnje mora da ode na kompletan ginekološki pregled
Medicina
22:48h Autor:
6 razloga zašto vaši intimni delovi čudno mirišu
Foto: Thinkstock

Neprijatan miris, svrab, crvenilo ili bol u području intimnih delova tela mogu biti itekako neprijatni. Doktorka Meri Džejn Minkin, otkriva šest razloga zašto vam međunožje može da vas boli, ali i da širi neprijatan miris:

1. Herpes

Ako neprijatan miris prati svrab, crvenilo i jak bol onda je u pitanju herpes. Ovo nije nimalo neuobičajna pojava kod seksualno aktivnih ljudi. Ako na vagini osetite ili uočite plik ona je to u pitanju upravo herpes. Najgore je što nema leka za ovu napast. Vaš doktor će vam prepisati kreme ili čajeve kako bi se to područje "ispiralo" i dezinfikovalo, a na vama je da ojačate imunitet kako bi telo samo pobedilo herpes.

2. Gljivice

Bol ne prati pojavu gljivica. Primetićete ih ako vam je vagina osetljiva, suva i ako se pojavi svrab. Nemojte da se brinete, nema žene koja u svom životu jednom nije imala gljivice. Najbolje rešenje za ovu napast je da se javite lekaru koji će vam prepisati odgovarajuće lekove i gljivice će veoma brzo nestati, a sa njima i neprijatan miris vagine.

Konkretni saveti doktorke Nortrup: Svaka ženska bolest se može izlečiti na ovaj način!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Suvoća vagine

Varate se ako mislite da je ovo problem žena u menopauzi. Tablete za kontracepciju često izazivaju suvoću vagine, toliko da seks može biti izuzetno neprijatan i bolan.

"Estrogen daje vlažnost vagini. Ako vaše tablete za kontracepciju smanjuju estrogen, vlažnost vagine opada. Ovaj problem se lako leči, tj. menjaju se tablete za kontracepciju," objašnjava doktorka Minkin.

4. Njegov penis

Ako bol u vašem međunožju nastaje tokom odnosa, onda obratite pažnju i na partnerov polni organ. Veći polni organ, ili određena poza tokom odnosa mogu da izazovu neprijatnu bol u predelu vagine.

Opada vam kosa, preterano se gojite u struku: Ovo su znaci podmukle ženske bolesti!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

5. Endometrioza

Ako imate jake bolove tokom penetracije i menstruacije, to može da ukaže na endometriozu (tkivo koje inače raste unutar materice, sada raste u drugim organima). Rešenje i za ovaj problem je odlazak kod ginekologa koji će ultrazvukom utvrditi da li je reč o endometriozi te će vas lečiti u skladu sa tim.

6. Vulvodnija

"Oko devet procenata žena će tokom svog života imati vulvodniju", kaže doktorka Minkin. Svrab vagine i neprijatan miris su pratioci ovog simptoma. Vulvodnija nije uzrokovana seksualnim odnosom ili iritacijom tokom korišćenja tampona.

"Vulvodnija je misteriozna jer često kako dođe tako i prođe - iznenada," navodi Minkin. Međutim, vi ništa ne prepuštajte slučaju i obavezno se javite vašem ginekologu.

Svaka žena mora jednom godišnje da ode na kompletan ginekološki pregled i tako zaštiti svoje zdravlje i svoj život!

Evo šta nikako ne smete da prećutite kod ginekologa: Zaboravite na sramotu!

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs