Naučnici otkrili

Da li su veće grudi zaista i bolje? 8 fascinantnih činjenica koje niste znali o njima!

Postoje određeni faktori koji loše utiču na čvrstinu grudi. Na primer, što je žena starija i što je više dece rodila, to je veća verovatnoća da će grudi nakon trudnoće da joj se opuste
Medicina
13:40h Autor:
Da li su veće grudi zaista i bolje? 8 fascinantnih činjenica koje niste znali o njima!
Foto: Shutterstok

Da li ste se ikada zapitali kako je nastao prvi grudnjak, šta se s grudima događa nakon trudnoće i da li je njihova veličina bitna? Ako jeste, nastavite da čitate i saznajte odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja…

1. Šta se nalazi u grudima?

Grudi se sastoje od 15 do 20 malih režnjeva ispunjenih alveolama u kojima se proizvodi mleko. Ovi režnjevi su međusobno povezani kanalima koji dovode mleko do bradavice. Kako bi sve to bilo na svom mestu zaslužne su masne naslage, ligamenti i vezivna tkiva.

Rak dojke ubije 1.600 žena u Srbiji: 5 najopasnijih faktora na koje sami utičemo!

2. Prvi grudnjak

Žene su vekovima obavijale grudi trakama tkanine ili isticale dekolte korsetima, u zavisnosti od modnih trendova, ali preteče savremenih grudnjaka počele su da se pojavljuju krajem 19. i početkom 20. veka. Amerikanka Meri Felps Džejkob je 1914. patentirala prvi grudnjak, koji se sastojao od dve maramice zašivene zajedno. Prvi pušap pojavio se u prodaji 1948. Prosečna savremena žena danas ima 9 grudnjaka.

3. Grudi u umetnosti

Svi smo videli statue golih ženskih tela i stare slike dama koje ne nose baš mnogo odeće. Ovo je drevna tradicija, koja potiče još iz doba paleolitske pećinske umetnosti. Crteži stari preko 35.000 godina prikazuju obnažene žene s ogromnim bokovima i grudima.

Kakvi muškarci vole velike, a kakvi male grudi: Eksperiment dokazao!

4. Veličina je bitna

Naučnici su otkrili da postoji 7 genetičkih markera koji su odgovorni za veličinu grudi. Studija objavljena 2012. godine navodi i da se dva od tih markera dovode u vezu s rakom dojke, ali istraživači naglašavaju da to ne znači da je veličina grudi povezana s rizikom od raka dojke.

5. Opuštene grudi

Šta se događa s grudima povećanim zbog mleka nakon prestanka dojenja? Ispostavilo se da sama trudnoća mnogo više utiče na grudi nego dojenje. Dok grudi trudnica sve više rastu i postaju teže, ligamenti i koža grudi se rastežu. Kada se grudi smanje nakon porođaja, postoji verovatnoća da se koža neće vratiti u prvobitno stanje.

Postoje određeni faktori koji loše utiču na čvrstinu grudi. Na primer, što je žena starija i što je više dece rodila, to je veća verovatnoća da će grudi nakon trudnoće da joj se opuste. Pušenje takođe može loše da utiče na čvrstinu grudi jer nikotin razbija proteine koje koži (i grudima) daju mladalačku elastičnost.

6. Kvržice u grudima

Kvržice u grudima su uobičajene i mogu da imaju više različitih uzroka. Postoji više vrsta benignih kvržica koje nastaju zbog promena u nivou hormona tokom određenih perioda života žene, kao što je, na primer, vreme menstrualnog ciklusa. Iako većina kvržica nije kancerogena, sve promene na grudima trebalo bi što pre prijaviti lekaru.

Problemi sa menstruacijom koje sami izazivate: Na ovih 7 stvari obratite pažnju!

7. "Rezervne" grudi

U vremenima kada nije postojala hrana za novorođenčad, deca žena koje nisu mogle da doje bila su izložena opasnosti da umru od gladi. Srećom, i tada je bilo rešenja: postojale su žene koje su za novčanu naknadu dojile tuđu decu, što je bilo uobičajeno u Evropi u 19. veku. Iako je u današnje vreme neuobičajena, ova praksa i dalje postoji.

8. Da li su veće bolje?

Ako niste zadovoljni veličinom svojih grudi, znajte da niste usamljeni. Povećanje grudi je ubedljivo najpopularnija estetska operacija na svetu. Postoje dva osnovna tipa implantata: silikonski i salinski. Iako povećanje grudi može pozitivno da utiče na samopouzdanje pojedinih žena, postoje brojni zdravstveni rizici, uključujući lošu reakciju na anesteziju i moguće infekcije.

Ogromnim grudima razbija konzerve i lubenice: Nećete verovati svojim očima! (FOTO, VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs