SAZNAJTE VIŠE

ZAŠTO JE SEKS BOLAN ZA SVE VIŠE ŽENA ? Dr Kalvel TVRDI da ODNOS ne sme da bude neprijatan. Evo kada je opasno!

Zašto je seks bolan za mene?

Škola sexa
Autor:
ZAŠTO JE SEKS BOLAN ZA SVE VIŠE ŽENA ? Dr Kalvel TVRDI da ODNOS ne sme da bude neprijatan. Evo kada je opasno!
Foto: Shutterstock

Dr Keli Kalvel, ginekolog sa praksom u Americi odlučila je da jednom za svagda objasni ovu neprijatnu pojavu koja muči mnoge žene.

„Seks može biti bolan iz mnogo različitih razloga, a najčešći razlozi variraju u zavisnosti od starosti“, kaže ona. „Prva stvar koju treba shvatiti je kada je tokom seksa bolno i da li postoje određeni položaji koji su bolniji od drugih."

seks
foto: Shutterstock

„Ako se bol javi odmah nakon penetracije, najčešći uzrok bi bio nedostatak vlažnosti, bilo zbog neadekvatne predigre ili suvoće vagine. Ovo se može lečiti produženom predigrom pre samog seksualnog čina, korišćenjem preparata za suvoću vagine vaginalnim hidratantnim kremama ili vaginalnom terapijom estrogenom.

Žena, Seks, Masturbacija
foto: Shutterstock

„Ako se bol javi dubljim prodiranjem, to može biti znak endometrioze ili problema sa mišićima karličnog dna. Određeni položaji mogu biti bolniji od drugih, tako da možete eksperimentisati da vidite da li postoje položaji koji ne izazivaju bol.

„Kada utvrdite kada se bol javlja tokom seksa i isprobate neke od ovih predloga koje smo upravo dali, ako bol potraje, trebalo bi da posetite ginekologa koji može da proceni vaše simptome. Endometrioza se može lečiti medicinski, ili je u nekim slučajevima potrebna operacija. Za probleme karličnog dna, vaš ginekolog može da vas uputi na fizikalnu terapiju dna karlice koja može biti od velike pomoći.

"Suština je da seks ne bi smeo da bude bolan, tako da definitivno ne prihvatajte ovo kao normalno!"

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs