Kada hormoni podivljaju

Zašto sveže zaljubljeni ne razlikuju ukuse?

Dosta slanije ili slađe jelo potrebno je parovima, kod kojih se emocije tek rađaju, kako bi uopšte mogli da osete ukus hrane
Ljubav i zavođenje
21:06h
Zašto sveže zaljubljeni ne razlikuju ukuse?
Foto: Shutterstock

Početak ljubavi je vanredno stanje, gde parovi imaju smanjenu sposobnost razlikovanja ukusa od ljudi koji su duže u vezi ili koji su sami. Istraživanja nemačkih naučnika pokazuju da zaljubljeni teže primećuju ukuse. Krivci za to su hormoni, koji su uključeni u gotovo sve telesne funkcije.

Kada se ljudi zaljubljuju, onda se tu aktiviraju različiti hormoni čiji je nivo povećan, i to povećanje može i te kako da igra ulogu u primećivanju ukusa. Tu izmenjenu percepciju naučnici su proverili na 46 osoba. Pored tek zaljubljenih su, kao kontrolne grupe u istraživanju, učestvovali i samci, kao i osobe koje su već duže vreme u vezi.

Pre početka istraživanja, u odabiru osoba naučnicima je pomogao jedan psihološki test, koji su 1986. godine napravile Elen Hetfild i Suzan Spenser. U upitniku je trebalo navesti koliko ispitanici često misle na svog partnera ili koliko im on ili ona nedostaje. Nakon testa zavedeni su u grupu tek zaljubljenih ili u neku od kontrolnih grupa. Tokom testa svi ispitanici morali su da probaju i pomirišu, i ostave nakon toga uzorak pljuvačke. Kako bi pritom mogli da utvrde promjene u telu, naučnici su uzeli hormone oksitocin i testosteron. Status veze utiče na hormon ljubavi Rezultati testa pokazali su da je nivo oksitocina zaista uticao na granicu osetljivosti sveže zaljubljenih osoba kad je u pitanju ukus. Time je dokazano da je tek zaljubljenim ljudima potrebno na primer slanije ili slađe jelo kako bi primietili njegov ukus. Sa druge strane, parovima koji su duže u vezi, bilo je lakše da uoče takve nijanse. Oksitocin je inače poznat i kao hormon ljubavi, jer se povezuje sa ljubavnim osećanjima. Kod žena se nivo toghormona povećava, na primer, nakon rađanja deteta ili kod dojenja. Ali i status veze utiče na taj hormon, kako su dokazali rezultati studije, jer i kod muškaraca i žena koji su duže u vezi utvrđen je veći nivo oksitocina u pljuvački nego kod grupe samaca.

Nivo testosterona

, koji je inače u svojoj koncentraciji i delovanju veoma različit kod muškaraca i žena, kod zaljubljenih se izjednačio. Žene su imale povećan nivo testosterona, a kod muškaraca je opao. Još niži nivo testosterona, nego kod sveže zaljubljenih, utvrđen je kod muškaraca koji su se u tom trenutku nalazili duže u vezi. To je znak za mirniju i ujednačeniju životnu situaciju, smatraju naučnici. Koktel hormona Hormonalne nestabilnosti deluju ne samo na čulo ukusa kod sveže zaljubljenih ljudi, već i na druge „vanredne situacije“ kada se pojačano luči adrenalin, kod onih koji upražnjavaju ekstremne sportove ili kod ljudi koji su pod velikih stresom. Granica osetljivosti slanog bi, na primer, mogla da bude i upozorenje za specifične potrebe tela.Sa više hormona i više različitih vrsta ukusa, moglo bi se doći do saznanja ima li telo u takvim vanrednim situacijama kao što je ljubav, potrebu za nekim drugim namirnicama. Nemački naučnici ističu da bi takvo istraživanje bilo interesantno za prehrambenu industriju, kako bi mogla da se usmeri na takve specijalne ukuse.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs