reč stručnjaka

PSIHOLOG OTKRIVA: Ovo su 4 NEPOGREŠIVA znaka da vašem braku nema spasa!

Psiholog Džon Gotman isticao je da postoji 4 znaka koja otkrivaju da li brak ima budućnost - ovo ukazuje na mogući razvod!

Ljubav i zavođenje
Autor:
PSIHOLOG OTKRIVA: Ovo su 4 NEPOGREŠIVA znaka da vašem braku nema spasa!
Foto: Shutterstock

Američki psiholog Džon Gotman 40 godina je proveo baveći se prpoučavanjem braka i porodice. Govorio je da mu je potrebno samo 5 minuta da razgovara sa parom i da sa 91% tačnosti predvidi da li će se supružnici razvesti. U svojoj knjizi "Sedam principa za uspešan brak", Gotman ističe četiri znaka koja ukazuju da bračna veza nema budućnost.

Evo koji znakovi su u pitanju:

Kritika

Normalno je da u odnosu postoji zdrava kritika kako bi odnos mogao stalno da se razvija. Međutim, kada kritikujete partnera za svaku sitnicu, vi ugrožavate njegovo samopouzdanje i činite da se oseća manje vrednim. Prema rečima psihologa, to je napad na ličnost partnera.

Prezir

"Uvrede, prevrtanje očima, ruganje, ismejavanje i okrutne šale. Demonstracija prezira u bilo kom obliku - najopasnija je u bračnim odnosima. Ako u svakom trenutku pokazujete da vam partner ne prija, rešenje problema je rastanak." - ističe Gotman. Prezir je toksična emocija koja truje dušu, pa je bolje rastati se, nego je razvijati.

svađa
foto: Shutterstock

Stalno prebacivanje osećaja krivice

Psiholog upozorava na manipulativno prebacivanje osećaja krivice na partnera. U raspravi stalno prebacivanje krivice, sa jedne na drugu stranu, neće dovesti do rešenja, već će samo produbiti konflikt.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

TAGOVI:

BrakZnakovi